25. jan 2023.

Uhapšene još tri novinarke u Teheranu, ukupno 55 uhapšenih od početka protesta

RSF poziva iranske vlasti da odmah oslobode pritvorene novinare/ke.

Policija Islamske Republike Iran uhapsila je još tri novinarke, čime je broj privedenih novinarki porastao na 16, upozoravaju Reporteri bez granica (RSF). Ukupno je 55 novinara/ki uhapšeno zbog toga što su izvještavali o protestima koji su uslijedili nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u septembru, navode u saopštenju.

I dalje je zatvoreno 27 novinara/ki, dok su ostali pušteni uz kauciju i čekaju izricanje presude. RSF poziva iranske vlasti da odmah oslobode pritvorene novinare/ke i odbace sve optužbe protiv njih.

Melika Hashemi, iz online dnevnog lista Shahr News Agency, pozvana je na ispitivanje u ozloglašeni zatvor Evin 21. januara, ali nakon što je ušla, svaki kontakt s njom je izgubljen. Sljedećeg jutra, 22. januara, Mehrnoush Zarei i Saeede Shafiei takođe su zatvorene.

“Sa ova tri nova hapšenja za manje od 48 sati, iranska vlada nastavlja svoj obračun protiv novinarki. Ukupno 25 od 55 novinara koji su uhapšeni od početka protesta 16. septembra, nakon smrti Mahse Amini, bile su žene”, pišu RSF.

“Islamska Republika mora odmah osloboditi novinarke Meliku Hashemi, Saeede Shafiei i Mehrnoush Zarei, kao i sve novinare, fotografe i blogere uhapšene u vezi s protestima Mahse Amini”, kazao je šef odjela RSF-a za Bliski istok Jonathan Dagher. “Učestalost hapšenja, brojke, brutalnost… Sve to stvara sliku da je vlada odlučna da prekine protok informacija. Ipak, novinari su jednako tvrdoglavi – uprkos beskonačnim hapšenjima, hrabro nastavljaju da rade svoj posao”, dodao je.

Mehrnoush Zarei, freelance novinarka, uhapšena je ispred svoje kuće u Teheranu, glavnom gradu Irana. Kada su snage sigurnosti ušle u njen dom, pretresli su ga, nakon čega su joj oduzeli digitalne uređaje, novinarku uhapsili i odvezli je u zatvor Evin. Nepoznati su razlozi njenog hapšenja, navode iz RSF-a.

Nekoliko kilometara dalje, istog jutra, Korpus garde islamske revolucije (IRGC) uhapsio je Saeede Shafiei, freelance novinarku. Tweet Saeedeinog supruga Hassana Homayona otkrio je da su je snage sigurnosti uhapsile u nedjelju ujutro.

“Saeede Shafiei, moja draga supruga, zvala je danas u podne iz pritvorskog centra i rekla da je u zatvoru Evin. Uhapšena je 22. ujutro”, napisao je. Izvještaji sugerišu da je Saeede optužena za “propagandu protiv sistema i djelovanje protiv nacionalne sigurnosti”.

Od početka 2023. godine iranske vlasti su uhapsile osam novinara i fotografa zbog njihovog posla. Četvero njih su kasnije pušteni uz kauciju i čekaju izricanje presude. Međutim, prema navodima RSF-a, posljednjih dana iranski sudovi su presuđivali u drugim slučajevima, izričući duge kazne novinarima koji su čekali presude izvan zatvora.

Fotograf Ahmad Halabisaz, koji je u prvim danima protesta proveo 27 dana u zatvoru, objavio je 16. januara da je osuđen na dvije godine u zatvoru Evin. Novinarka Alireza Khoshbat, koja je prethodno uhapšena 22. septembra i puštena uz kauciju poslije 94 dana, 17. januara je dobila petogodišnju zatvorsku kaznu, uz još godinu zbog angažovanja u “propagandnoj aktivnosti protiv režima”.

Izvor: RSF

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend