30. dec 2022.

SafeJournalists: Novinarka Top kanala napadnuta na severu Kosova

Novinarka Top kanala Leonita Bajrami napadnuta je u Mitrovici 27. decembra pirotehničkim eksplozivom tokom direktnog prenosa jutarnjeg programa Top kanala „Albanija uživo“.

Čim je primetila prisustvo eksploziva pobegla je, ali se prenos uživo sa lokacije nastavio nakon napada. Ovaj napad se dogodio dok je Bajrami uživo izveštavala iz Bosanskog naselja u Mitrovici, na novoj barikadi koja je tamo postavljena ranije tog jutra. Snimak napada možete pogledati ovde.

Ovo je šesti napad na novinare u Mitrovici tokom decembra 2022. godine, kako tenzije eskaliraju:

Automobil kojim su putovali novinar i producent Kallko.com portala napadnut je kod Tehničke škole u ​​Mitrovici; Ekipa RTV Dukađin napadnuta je eksplozivom tokom direktnog izveštavanja u severnom delu Kosova; Tim Klana Kosova je napadnut dok je izveštavao u blizini barikada koje se nalaze u selu Čaber u Zubinom Potoku kada su napadači gađali tim kamenicama i vređali ih; Ekipa televizije TeVe1 napadnuta je eksplozivom u Bosanskom naselju u opštini Mitrovica. Ekipa koju su činili novinar i snimatelj bila je prisutna kada je došlo do eksplozije; Maskirani napadači napali su tim Klan Kosova u Zubinom Potoku u selu Zupč. Novinaru i vozaču ukazana je medicinska pomoć nakon što su ih kamenjem razbijena stakla automobila udarila u lice.

Napadi koji su u toku predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost novinara i sprečavaju izveštavanje o dešavanjima na severu Kosova. Udruženje novinara Kosova je u proteklih mesec dana pozvalo Kfor i Euleks da se dodatno angažuju u garantovanju fizičke bezbednosti novinara, koji su i dalje meta napada od strane grupe maskiranih ljudi.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje navedene slučajeve i poziva nadležne organe da osiguraju bezbednost novinara, posebno u delikatnim vremenima. Štaviše, pozivamo odgovorne institucije da rasvetle sve slučajeve napada na novinare koji se dešavaju na Kosovu, jer svaki slučaj koji ostane nekažnjen dovodi do više zločina prema novinarima.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 29. decembar 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend