18. maj 2023.

SafeJournalists: Online napadi na novinara zbog teksta o Patrijarhu

Mreža SafeJournalists zahteva od policije i Tužilaštva da pronađu sve osobe koje su uputile pretnje novinaru Nikoli Krstiću zbog teksta u Danasu.

Nikola Krstić je napisao tekst u Danasu u kome je, u ličnom stavu, kritikovao neprimerenu izjavu patrijarha SPC-a Porfirija o ženama. Nakon teksta je usledila gomila pretnji na društvenim mrežama u kome se navodi da Krstić treba da “visi na banderi” i da takve “treba istrebiti”.

Poseban problem NUNS vidi u, po svemu sudeći orkestriranoj kampanji preko desničarskih grupa, u kome su veliku ulogu imali i srpski tabloidi, nakon čijeg je pisanja došlo do povećanja pretnji Krstiću na društvenim mrežama. Tabloidi su odmah po objavljivanju teksta, na gotovo istovetan način, izvrtale činjenice iz Krstićevog teksta i isticali da mrzi SPC i postavili pitanje kako je moguće da jede srpski hleb? Ujedno, lažno su navodili da je Krstić pripadnik “Đilasove stranke” i da je pozivao građane na blokadu mosta Gazela. .

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije poručuju da ovakve pretnje ne čude, s obzirom na klimu koja se stvara prema novinarima u Srbiji već duže vreme i podsećaju na veliki broj napada i pritisaka na novinare. Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije objašnjava da pretnje i uvrede koje je dobio naš kolega jasno govore u kakvom opasnom ambijentu rade novinari u Srbiji, ali i sa kakvim se problemima susreću novinari kada kritički pišu. On ukazuje da u ovom teškom momentu za naše društvo, državni organi treba da učine sve da smire tenzije u društvu, a ne da se dodatno raspiruju.

Ono što posebno zabrinjava je što su pretnje usledile nakon teksta o SPC i kritike govora Patrijarha u kome se žene nazivaju jadnice, gde se samo pokazuje da kao društvo nismo spremni za kritiku. Ne treba zaboraviti i da je pre par dan jedan dnevni list prekinuo saradnju sa spisateljicom Biljanom Srbljanović zbog teksta o Patrijarhu.

SafeJournalists mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se osudama pretnji i kampanje pokrenute protiv novinara Krstića i poziva nadležne organe da odmah pronađu i kazne počinioce. Takođe, pozivamo sve učesnike u javnom prostoru da se uzdrže od targetiranja novinara i svih ostalih koji na kritički način pišu o temama od javnog interesa. Pozivamo predstavnike vlasti da osude ovakve pretnje i kampanje i na taj način jasno pošalju poruku da je takvo ponašanje nedozvoljeno.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 18. 05. 2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend