20. nov 2019.

Selekcija medija prilikom posete ministra

Potpredsednik Vlade RS i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović posetio je minule sedmice Čačak i Gornji Milanovac. Dok su čačanski mediji dan ranije obavešteni o zvaničnoj poseti ministra Stefanovića i dobili poziv da ovaj događaj isprate, (pojedini) milanovački mediji su informaciju da će ministar doći u Gornji Milanovac saznali putem čačanskih medija i lokalnih govorkanja.

Iako smo u početku mislili da se radi o nezvaničnoj poseti, razuverila nas je vest koju je istog dana objavio lokalni portal GM Press (gmpress.rs), a za koji je ministar dao izjavu. Vest prati i odgovarajuća fotografija, sa lica mesta, koju potpisuje redakcija pomenutog portala, što nedvosmisleno ukazuje na to da su prilikom posete ministra Stefanovića lokalni mediji podeljeni na podobne i nepodobne, iako je Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena diskriminacija novinara i medija.

Lokalno rukovodstvo odlučilo je da na ovaj događaj pozove samo poželjne novinare, a da određene, nepoželjne zaobiđe, i na taj način svesno uskratilo građanima raznovrsnost izvora informacija, a samim tim i mogućnost da sami formiraju mišljenje o aktuelnim zbivanjima. Smatramo da bi građani trebalo da budu informisani o poseti potpredsednika Vlade RS, kao i o tome o čemu je razgovarao sa rukovodstvom opštine, pa smo isključivo iz tog razloga preneli saopštenje koje je povodom zvanične posete Stefanovića našem gradu objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Inače, ovo nije prvi put da lokalna vlast selektuje medije i sprovodi monopol u oblasti javnog informisanja, dajući sebi za pravo da medije podeli na one koje će pozvati da prisustvuju događajima i one koje će preskočiti, ili će im kasnije poslati saopštenje.

Takođe, nije prvi put da jedan povlašćeni medij određene informacije od javnog značaja objavi danas, a da ih drugi dobiju kroz sedam do deset dana što je vrlo jasan vid favorizovanja pojedinih medija i diskriminacije i sabotaže drugih.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend