14. jul 2022.

„Šešeljeve knjige su sertifikat da ste na pravoj strani Srbije“: Dragoljub Petrović povodom knjige o novinarki Danasa Snežani Čongradin

Iako je stranka koju predvodi odavno prestala da bude relevantna, Vojislav Šešelj ne planira da odustane od političkog stila koji ga je učinio poznatim krajem osamdesetih godina.

Spreman da u vređanju svojih kritičara i neistomišljenika ide dalje od drugih, Šešelj je praktično redefinisao pojam političke nekorektnosti u Srbiji. Svaku platformu na kojoj bi se našao koristio je u svrhu vređanja, a posebno temeljan u napadima bio je u knjigama koje objavljuje u izdavačkoj kući Srpske radikalne stranke – Velika Srbija. Šešelj je objavio više desetina takvih knjiga u poslednjih 30 godina.

Poslednje dve knjige, nedavno obajvljene, posvetio je sportskom novinaru Milojku Pantiću i novinarki Danasa Snežani Čongradin.

U kratkoj izjavi za Danas Šešelj je istakao da je knjige pisao kao odgovor na tekstove navedenih novinara u kojima se on spominje.

– Koliko su oni tekstova napisali o meni? E pa odlučio sam i ja da o njima napišem knjige, kazao je Šešelj.

On nije želeo da govori o sadržaju knjige ističući da se radi o tekstovima pomenutih novinara dopunjenih njegovim komentarima na te tekstove. Kako je naveo, knjige imaju oko 1000 stranica.

Novinar Milojko Pantić je naglasio da ne želi da komentariše to što je Vojislav Šešelj u knjizi uvredljivog naziva odgovarao na njegove tekstove.

– Ne želim da komentarišem knjige ratnog zločinca i bolesnog čoveka. Ta knjiga koji je napisao o meni i njen naslov isključivo govore o njemu, a ne o meni, kazao je Pantić.

Šešelj je nedavno, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, promovisao knjige. Tom prilikom je naveo da je knjigu o novinarki i kolumnistkinji Danasa Snežani Čongradin, napisao, “jer ga u svakoj kolumni naziva ratnim zločincem“.

“Napada sve srpsko – i predsednika republike i patrijarha najgorim izrazima i najgorim uvredama”, naveo je Šešelj.

Kako je rekao, knjiga se zove “Mungos iz peščare – Snežana Čongradin” i u njoj se nalaze kolumne naše novinarke i njegovi komentari na iste.

Na pitanje zašto je dao takav naslov knjige, Šešelj je rekao da ga Čongradin “neodoljivo podseća na mungosa”, a kada ga je voditeljka Irina Vukotić opomenula da ne priča tako o ženama, rekao je da to nije žena nego monstrum, postavljajući pitanje: “Jesam li ja ratni zločinac?”.

Šešelj je rekao i da je užas to što piše u svojim kolumnama i da zaslužuje da je nazova mungosem.

“Ko će se sećati Snežane Čongradin za 20, 30, 40 godina, niko živi? Ali kad uzme moju knjigu…”, naveo je Šešelj.

Dragoljub Petrović, glavni urednik lista Danas, kaže da uvredljiv naslov knjige o našoj koleginici Snežani Čongradin više govori o mentalnom sklopu Šešelja.

– On je i ranije vređao novinare i odavno ga je trebalo baciti na neko smetlište, bilo to smetlište istorije ili ono u Vinči. Sa druge strane, ako takva opskurna ličnost napiše o vama uvredljivu knjigu, imate sertifikat da ste na pravoj strani Srbije. Šešelj je odavno potrčko svog bivšeg potrčka, tako da je jasno da ovakve napade na novinare radi uz blagoslov vlasti koja ga pušta da svoje odvratne knjige promoviše na nacionalnim frekvencijama, poput Hepija i Pinka – kaže Petrović.

Čongradin nije želela da komentariše činjenicu da je, kako je ukazuje, ratni zločinac napisao knjigu o njoj iz profesionalnih razloga, kao i iz solidarnosti sa svima koji moraju da brane sami sebe jer su radili svoj posao.

– To treba drugi da rade za njih, kao što ću ja raditi za druge. Ne treba žrtve da komentarišu svoje dželate – ističe Čongradin.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend