26. feb 2021.

SJ: Maskirani muškarci polomili zube novinaru iz Prištine

Mreža "SafeJournalists" najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Visara Durikija u Prištini. Dana 25.02.2021. Visar Duriki se vraćao kući nakon ponoći kada su ga tri maskirana muškarca fizički napala. Slomili su mu zube i nos. Prebačen je u bolnicu gde mu je pružena lekarska pomoć. Nakon toga je pušten kući.

Visar Duriki izveštava o temama povezanim sa verskim ekstremizmom i radikalnim grupama na Kosovu. Udruženje novinara Kosova – UNK reagovalo je 2014. godine u vezi sa pretnjama smrću koje je kontinuirano primao (u to vreme je radio za „Gazeta Ekpress“). U „Insajderi“-u je istraživački novinar, autor dokumentarne serije „InDoks“ gde takođe pokriva ove i druge osetljive teme, ali i korupciju i afere. U intervjuu u 2019. Visar je rekao da su se te verbalne pretnje nastavile i da su sve povezane sa temama koje je obrađivao u vezi sa radikalnim grupama. Neki od ovih ljudi su pritvoreni, a neki su osuđeni na sudu.

Predsednica odbora UNK, Gentiana Begolli Pustina tvrdi da je fizički napad na novinara Visara Durikija jedan od najtežih slučajeva protiv novinara.

„To je neprihvatljivo, i uznemiravajuće je koliko su ovi napadi postali učestali. Smatramo da ovaj napad ne samo da narušava našu zajednicu i slobodu govora, već narušava i klimu bavljenja novinarstvom u demokratskom društvu. Podstičemo naše kolege da ne dozvole da ih ove kukavičke radnje ućutkuju“, istakla je ona.

Mreža „SafeJournalists“ koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu UNK u osudi ovog okrutnog i podmuklog napada. Pozivamo vlasti da što pre reše slučaj i pronađu počinitelje.

O ovom novom slučaju obavestićemo sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb,

25.02.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend