20. nov 2017.

Sportski novinari zgranuti posle napada funkcionera SNS-a na Dušana Jocića

Sekcija spotskih novinara Niša izgražava zgranutost i najoštrije osuđuje fizički napad koji je na predsednika našeg udruženja, urednika sportske rubrike “Narodnih novina” Dušana Jocića izvršio Slaviša Mićanović, član Upravnog odbora Ženskog rukometnog kluba “Naisa” i visoki funkcioner Srpske napredne strane, čiji je odbornik u Skupštini grada Beograda.

Napad se, kaže se u saopštenju sportskih novinara Niša, dogodio u petak uveče u hali Čair, neposredno pred početak utakmice Čelendž kupa između “Naise” i izraelskog “Makabija”, kada je Mićanović, naočigled brojnih svedoka, Jocića, dva puta u razmaku od nekoliko desetina sekundi, uhvatio za vrat, uputivši mu, pritom, niz pretnji i psovki.

Dušan Jocić je, podsećaju niški sportski novinari, višestruko nagrađivan, izveštač sa brojnih velikih takmičenja, među kojima i sa prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Riju, član Izvršnog odbora udruženja sportskih novinara Srbije i Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope (SEESJA).

Oni napominju kako je Jocić sprečen da u hali obavi svoj službeni zadatak – da izveštava sa međunarodne utakmice, jer je otišao da napad prijavi policiji, koja je ispitala svedoke, ali ne i samog Mićanovića, jer ga je, u međuvremenu, nakon što je verbalno napao jednog od svedoka, obezbeđenje udaljilo iz dvorane.

Jocić je policiji predočio i SMS poruke koje je dobio od Mićanovića u noći uoči incidenta, u kojima je član uprave “Naise” iskazivao rešenost da se sa Jocićem na neki način razračuna.

Sekcija sportskih novinara Niša očekuje od nadležnih organa brzu reakciju i utvrđivanje odgovornosti vinovnika ovog incidenta, ali zahteva i reakciju Ženskog rukometnog kluba Naisa, jer bahatim primitivcima, sklonim uličarskom ponašanju, poput Slaviše Mićanovića, definitivno nije mesto u sportu.

UNS: Ispitati navode o napadu na novinara Dušana Jocića

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da nadležni ispitaju sve okolnosti incidenta koji je juče policiji prijavio urednik sportske rubrike “Narodnih novina” i predsednik Sekcije sportskih novinara Niša Dušan Jocić.

Kako je u saopštenju navela ova sekcija, Jocića je sinoć u hali Čair, pred početak utakmice između “Naise” i izraelskog “Makabija”, fizički i verbalno napao član UO Ženskog rukometnog kluba “Naisa” iz Niša i odbornik Srpske napredne strane u Skupštini grada Beograda Slaviša Mićanović.

Jocić za UNS nije želeo da komentariše incident dok, kako je rekao, ne da zvaničnu izjavu policiji.

Slaviša Mićanović je za UNS rekao da nije tačno da je napao Jocića već da je to bila „verbalna rasprava“.

„Smešne su mi te optužbe. Za to postoje svedoci, je li neko video taj napad? To je bila samo verbalna rasprava, nisam nikoga napadao“, rekao je Mićanović.

UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora i poziva nadležne da istraže slučaj i javnosti predoče rezultate istrage.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend