01. dec 2019.

Srbija danas: Karikaturu protiv diktature vide kao poziv na ubistvo

Aleksandar Vučić 'uporno glumi žrtvu i spreman je dobrovoljno izigravati metu kad god mu se ukaže prilika', kaže glavni i ogovorni urednik lista 'Danas' Dragoljub Draža Petrović.

Samo što je na trenutak utihnula velika furtutma oko naslovnice beogradskog nedjeljnika NIN koji je u petak objavio, pa povukao još prošle godine objavljivanu Tanjugovu fotografiju na kojoj je snajper sa postoljem uperen prema glavnim posjetiocima sajma naoružanja – predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku – već u subotu se ponovo jedan medij našao na meti žestokih napada samog Vučića i najgrlatijih njegovih satelita.

Ovaj put je riječ o dnevnom listu Danas, preciznije o naslovnici i sasvim precizno karikaturi Predraga Koraksića Coraxa koja jasno aludira na povlačenje NIN-ove naslovnice. Na njoj Vučić ponovo stoji ispred već spomenutog snajpera raskopčavajući košulju ispod koje je na majici nacrtana meta.

U slučaju NIN-a, trjumfovala je (auto)cenzura, pa je broj objavljen bez fotografije. Kod Danasa će to ići malo teže.

Vulin: Poziv na ubistvo predsjednika

I dok su se društvene mreže već usijale od horskog pjevanja njegovih talibana na temu “hoće da nam ubiju predsednika”, Vučić je dosta oprezniji i umjereniji, što je njegova stara taktika koju dosljedno sprovodi već osmu godinu od kako se popeo na tron srbijanske vlasti.

“Samo vi radite svoj posao”, napisao je Vučić na svom twitter nalogu, i pored postavljene osporene karikature dodao da on “otvara autoput Obrenovac-Surčin 18. decembra uz povik: ”Živela Srbija!”.

Poslovično najoštriji u osudi Coraxove karikature i ovaj put je ministar vojni Aleksandar Vulin. Za njega nikakve dileme nema. Protumačio ju je kao “poziv na ubistvo predsednika Srbije” i za to optužio opozicioni Savez za Srbiju koji, nije nevažno, Vučićevu vladavinu odavno otvoreno naziva diktaturom.

“Naslovna stranica u kojoj se poziva na ubistvo predsednika Vučića ima za cilj da svaku pretnju obesmisli,učini je nevažnom, ali da na kraju dovede do ubistva”, rekao je Vulin i dodao da ‘nema drugog načina da se objasni zašto biste predsednika Vučića stavili ispred snajpera’.

On je “objasnio” da je reakcija javnosti na naslovnu stranu NIN-a bila “žestoka”, dok će na naslovnu stranu Danasa biti “nešto blaža”.

“Već nekog sledećeg puta, a ponoviće se, biće još blaža, sve dok ne postane potpuno normalno da pretite smrću predsedniku republike, da njemu i njegovoj porodici stavljate do znanja da vam je jedina politika da ubijete Aleksandra Vučića“, rekao je ministar vojske. “Tako se zove neki ‘psihopata’ i ‘priziva neki ludak’ koji će na kraju pokušati da uradi to na što NIN i Danas pozivaju i to ‘što predstavnici Saveza za Srbiju sanjaju’, anticipira Vulin.

Ceo tekst pročitajte na Al Jazeera Balkans

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend