20. sep 2022.

Suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića ušlo u fazu političke farse

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sada tvrdi da je Jovanović deo grupe njegovih „političkih protivnika” i da je pravi cilj suđenja obaranje njegovog rejtinga  

Dragoljub Simonović ispred Palate pravde i Beograda na vodi (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Na ponovljenom suđenju bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici saučesnika za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića danas je počeo dokazni postupak i iznošenje odbrane. 

Posle gotovo četiri godine istražnog i sudskog postupka danas je odbrana ubacila novi, politički element u svoju staru tezu da je Simonović žrtva i prava meta sudskog procesa i da je cilj da mu se obori politički rejting. 

Ovaj bivši visokorangirani funkcioner vladajuće SNS sada tvrdi da je novinar Jovanović, koji je jedva preživeo napad, samo „jedan mali šrafčić” iskorišćen u planu njegovih političkih protivnika da se s njim obračunaju. 

Simonović: Jovanović deo grupe političkih protivnika

A politička kampanja protiv njega je, tvrdi Simonović, počela još 2015. godine kada je Milan Jovanović, istražujući njegove zloupotrebe dok je bio na funkciji direktora Železnica Srbije, došao da slika železničke pragove u Simonovićevom privatnom dvorištu.

„Jedan železnički prag košta 200–300 dinara. Da li iko ovde veruje da ja nemam 2.000 dinara da kao generalni direktor Železnica platim te pragove. Žalosno”, izneo je Simonović deo svoje političke argumentacije i dodao da su tabloidi to tada iskoristili protiv njega.

Simonovićevo svedočenje je povremeno bilo teško logički pratiti jer je čas tvrdio da nije ni znao da portal Žig info i Milan Jovanović pišu o zloupotrebama u opštini, a čas da su mu pisanjem dizali rejting

Simonović je ostao pri onom što je ranije govorio, pre svega da nije naredio napad na novinara koji se godinama bavio istraživanjem raznih zloupotreba u čijem je centru bio Simonović. Tvrdi da nema nijednog dokaza da je Milan Jovanović napisao jedan jedini tekst i osporava mu da je novinar. 

Međutim, novo je da Simonović od danas tvrdi da je Milan Jovanović deo grupe njegovih neimenovanih „političkih protivnika”.

„Tekstovi Žig infa (lokalni portal za koji Milan Jovanović piše, prim. aut.) nisu bili problem. Naprotiv, oni su mi dizali rejting. Bez njih sam dobijao 25 odsto podrške, a sa njima 60, 70 i 80 odsto. Nemam nikakvu korist od napada na Milana Jovanovića. Imaju je neki drugi. Milan Jovanović je tvrdio da se ne bavi politikom, a bio je kandidat za poslanika. Policijski pukovnici koji su Vladimira Mihailovića nagovorili da me lažno optuži, kažnjeni su i kompromitovani. Ovde je protiv mene spakovana priča od strane jedne grupe ljudi, a Milan Jovanović je samo jedan mali šrafčić koji to odrađuje”, rekao je Simonović danas i, između ostalog, zaključio da je „optužni predlog u domenu naučne fantastike”.

Simonović je čak ponudio sudiji da „proba da zamoli” neke starije ljude koji su razgovarali s Milanom Jovanovićem da dođu na sud i svedoče da im je Milan navodno rekao da „zna da to nije uradio Sima, ali neko mora da plati”. 

Simonović je rekao i da ne zna da li bi se neko od njih „usudio da dođe na sud” jer je Milan Jovanović „poznat kao prek čovek, koji prvo mrzi sebe, a onda i sve druge”. 

„Milan je poznat kao oštar čovek, pa svedoci beže”, rekao je Simonović.

Simonovićevo svedočenje je povremeno bilo teško logički pratiti jer je čas tvrdio da nije ni znao da portal Žig info i Milan Jovanović pišu o zloupotrebama u opštini, a čas da su mu pisanjem dizali rejting, čas da nije ni znao za njih, čas da je Vladimiru Mihailoviću, koji je prema optužnici preneo dalje Simonovićev nalog za napad, rekao „pusti te budale”. 

Tvrdio je da je Milan Jovanović deo političke grupe koja je imala rejting 0,2 odsto, a posle paljenja kuće  popela se na 20 odsto, ali nije hteo da kaže o kojoj se grupi radi. 

Sudija Luka Pantelić ga je uhvatio u nedoslednosti u odnosu na svedočenje na prvom suđenju pred istim sudom vezano za njegov razgovor s Vladimirom Mihailovićem. 

Simonović: Vlast da utvrdi ko može da bude novinar

Omiljena teza Dragoljuba Simonovića je da Žig info nije medij, jer nije registrovan kao medij, a da Milan Jovanović nije novinar. Tokom današnjeg obraćanja sudu Simonović je apelovao na vlast da odredi konačno ko je novinar, a ko nije:

„Vlast treba da otpočne proces ko može, a ko ne može da bude novinar”, izjavio je Simonović.

Milan Jovanović ga je pitao ko je za njega novinar i dobio odgovor da je to onaj „ko je školovan za tu oblast”. „Ne možete da pišete sve i svašta.”

Milan je ponovo pitao: „Simonović se bavi politikom, da li je završio političke nauke?”

Simonović: „Može i nepismen čovek da se bavi politikom.”

Mihailović: Prevaren, obmanut i ucenjen

Vladimir Mihailović je svoje današnje izjašnjavanje pred sudom počeo rečima: „Ja sam prevaren, obmanut i ucenjen”. Zatim je objasnio da ga je ucenio tadašnji načelnik Policijske uprave za Beograd Milan Stanić, a prevario tužilac Predrag Milovanović

Prvi mu je navodno rekao da će i on i supruga biti zatvoreni, a njihova deca odvedena u socijalnu službu ako ne kaže da mu je napad na novinara naredio Dragoljub Simonović. Tužilac ga je prevario jer mu je nudio nagodbu, a onda od nje odustao.

Mihailovićevo svedočenje da je od Simonovića dobio nalog za napad na Milana Jovanovića, a dva puta ga je ponovio u istrazi, jedino je koje direktno povezuje Simonovića sa teškim krivičnim delom. Mihailović se tog svedočenja odrekao u svom prvom izjašnjavanju pred sudom, ali mu sudija koji je vodio prvi prvostepeni postupak nije poverovao. 

Mihailović je i danas ponovio priču koju smo već čuli i po kojoj su ga policijski pukovnici, tada vrlo moćni, ucenili da će završiti u zatvoru i izgubiti posao policajca ako ne okrivi Simonovića. Zato je, navodno, sve izmislio. 

Ukratko, on je sam, na svoju ruku, tražio od poznanika Igora Novakovića (trećeoptuženi) da nađe nekog ko će oštetiti automobil novinara Milana Jovanovića. Mihailović ističe da je tražio da to bude malo oštećenje – „100, 200 evra”. Namera mu je bila da tako odobrovolji Simonovića da njegovu suprugu prebaci na drugo radno mesto u Opštini, gde ne bi trpela torturu.

I Mihailović je danas dodao novi detalj o kome, tokom evo skoro četiri godine istrage i suđenja, nikada ništa nije rekao. Mihailović je ispričao da se sa tužiocem Milovanovićem, nakon puštanja iz pritvora, sreo i u kafiću u Nevesinjskoj 21 i da mu je i tu tužilac ponovio da će ako okrivi Simonovića dobiti šest meseci „nanogice” i biti vraćen na posao. 

Kasnije je preko advokata koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti saznao da je ta ponuda otpala jer „Milovanovićevi šefovi nisu pristali”.

Suđenje je danas, na zahtev odbrane, ponovo završeno ranije nego što je planirano. Sledeće je ranije zakazano za 28. septembar u 9 sati. Tada će biti saslušani trećeoptuženi Igor Novaković, kao i oštećeni Milan Jovanović i Jela Deljanin. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend