17. nov 2021.

Tužilaštvo još utvrđuje adresu Sime Spasića, on kaže da bi došao, ali ne može nenajavljen

I dok predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM Simo Spasić sa megafonom u rukama čuva mural Ratku Mladiću u Beogradu, iz niškog Tužilaštva utvrđuju njegovu adresu i kažu da se još nije odazvao na pozive za saslušanje zbog pretnji novinaru Južnih vesti Aleksandru Stankovu. Spasić kaže da nije dobio poziv Tužilaštva, da ne može da ode nenajavljen i da sa zadovoljstvom želi da da izjavu.

Simo Spasić ispred murala Ratku Mladiću (Snimak ekrana N1; Izvor: Južne vesti)

Krajem septembra Spasić se nije pojavio na prvom saslušanju u niškom Tužilaštvu, a ni posle više od mesec dana nije dao izjavu. Iz Tužilaštva kažu da se na pozive na adresi prebivališta u Vrnjačkoj Banji ne odaziva, pa rade na utvrđivanju njegovog mesta boravka.

U toku je pribavljanje adrese Sime Spasića s obzirom na to da na adresi prebivališta nije, pokušana je dostava poziva preko policije i svim mogućim raspoloživim sredstvima po ZKP – u, tako da je u toku utvrđivanje njegove adrese. Nakon toga, ukoliko bude bilo potrebe naravno da će da se primene neka sredstva za obezbeđivanje njegovog prisustva koja su ozbiljnija i i odmah po saslušanju biće odlučeno o optuženju – kažu iz Tužilaštva.

Dok pozivi završavaju na jugu, Spasić je u međuvremenu gostovao na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a viđen je, opet u Beogradu, sa megafonom kod murala Ratku Mladiću.

Na pitanje novinara Južnih vesti zašto još nije dao izjavu u Tužilaštvu, Spasić kaže da nije dobio nijedan poziv, kao i da su ga saslušavali u policiji.

Ja sam njima davao adresu i tamo gde živim i gde je Udruženje kidnapovanih, međutim nije došao poziv ni tamo – ni ovamo – rekao je Spasić.

Iz Tužilaštva kažu da nisu dobili adrese koje Spasić pominje, on ponavlja da ne beži i da će se odazvati.

Mogu da kažu šta hoće, sad ne znam ko kakvu igru igra, ali ja sam dostupan vlastima 24×7. Sigurno nisam dobio poziv Tužilaštva, došao bih sigurno i to sa zadovoljstvom bih došao, međutim ne mogu nenajavljen – kaže Spasić.

Adresa Sime Spasića je pre nekoliko dana bila ispred murala koji je posvećen Ratku Mladiću u Beogradu, a zbog kog su usledili i protesti. Mural su najpre od aktivistkinja i jaja čuvali ljudi s kapuljačama, a priključio se i Spasić.

On se sa svojim megafonom dernja kao i obično što radi, takođe šalje neke poruke „živeo Ratko Mladić, svađa se sa prolaznicima, i koliko ja znam pojavio se dva puta. Njegova uloga je da podržava desničarske grupe koje štite mural, on je redovni megafon – kaže Marija Srdić, jedna od organizatorki protesta.

Podsetimo, Stankov je preteće poruke dobio nakon nekoliko meseci uznemiravanja, a nakon teksta u Južnim vestima o prostorijama koje je Spasić dobio na korišćenje od Grada.

Slanje na kolac, žaljenje što u porodici nema ubijenih i želja za kupovinom sanduka prijavljeni su policiji, a Više tužilaštvo u Nišu je ovo delo kvalifikovalo kao krivično delo proganjanja

Inače, nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković obavestio je nedavno javnost putem tvitera da je Prvi osnovni sud u Beogradu izdao poternicu i zahtev za prinudno dovođenje Sime Spasića, zbog neodazivanja na ročišta koje vodi sa Jankovićem.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend