23. okt 2019.

UNS: Uvrede Ištvana Kaića ne mogu da zamene argumentovanu kritiku

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog uvreda u kolumni Ištvana Kaića pod naslovom „Narkomani i alkoholičari novinarstva“ upućenih novinarima N1, „Danasa“, NIN-a, Dojče velea i predsedniku NUNS-a i poziva na uzdržavanje od vređanja kao načina javne komunikacije.

Kaić je u kolumni kritikujući između ostalog, uređivački i poslovni koncept televizije N1, dobitnike nagrade „Dušan Bogavac“, protest Grupe za slobodu medija i rad pojedinih novinara izneo kvalifikacije poput „zavisnik od heroina“, „narkoman i alkoholičar sa delinkventsko klošarskim kapacitetom za profesionalno novinarstvo“, „bolesnik na smrt“ i „narkoman pod kontrolom bivšeg rukovodstva UKP-a“.

UNS ističe da uvrede upućene urednicima, novinarima, programskom direktoru i predsedniku novinarskog udruženja ne mogu biti zamena za kritiku zasnovanu na činjenicama i dijalog o aktuelnim društvenim temama.

UNS podseća da Kodeks novinara Srbije propisuje da je novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše i neguje kulturu i etiku javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend