14. apr 2024.

Već 17 godina se ne zna ko je postavio bombu na prozor novinara Dejana Anastasijevića (VIDEO)

Sedamanest godina država ne daje odgovor na pitanje ko je i po čijem nalogu postavio bombu na prozor sobe u kojoj je sa suprugom spavao novinar Dejan Anastasijević. Na sreću, supruga i novinar Anastasijević u eksploziji nisu povređeni. Anastasijević je preminuo pre pet godina ali je do kraja verovao da je bio meta zbog svedočenja pred Haškim sudom.

Dejan Anastasijević (foto: N1)

Nakon što je u noći između 13. i 14. aprila eksplodirala bomba na prozoru novinara Dejana Anastasijević, srpska javnost bila je uznemirena – slučaj ih je odmah podsetio na devedesete kada su novinari stradali zbog svog rada. Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara uoči godišnjice pokušaja ubistva podseća na nedavne pretnje upućene novinarima Dinku Gruhonjiću i Ani Lalić. Podvlači – važno je zaštititi ugrožene novinare.

„Kada pogledate samo snimak sa ispisivanja grafita vi vidite ulaz u zgradu u kojoj živi jedan čovek i njegova porodica – setite se da je u jednom takvu ulazu ubijen Slavko Ćuruvija, da je u takvom ulazu ubijen Milan Pantić kada je otišao po hleb, setite se da je u stanu ubijena Dada Vujasinović, setite se da je stavljena bomba na prozor Dejana Anastasijevića; u nedelju će biti godišnjica i tog pokušaja ubistva a on i supruga su samo zato što su spavali u nekom uglu previžveli, ćerka je bila na nekoliko minuta od stana mogla i ona da bude ubijena“, izjavio je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava u emisiji Marker razgovor.

Iako su nadležni odmah rekli da je rasvetljavanje ovog slučaja prioritet, to se nije dogodilo. Slučaj napada na Dejana Anastasijevića i dalje je u predistražnoj fazi. Prvo ga je istraživala policija zadužena za požare, a onda preuzelo tadašnje Okružno tužilaštvo i okarakterisalo kao akt terorizma. Nikada nije otkriven nalogodavac, motiv i izvršilac napada.

Sam Anastasijević od početka je smatrao da je razlog za napad na njega to što se deo njegovog iskaza kao ratnog reportera, u postupku protiv Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, našao i u procesu protiv Vojislava Šešelja. Da iza napada na njega stoji lider radikala, Anastasijević je verovao i zbog toga što je 2006. iz Haškog suda bio upozoren da Šešelj po svojoj supruzi Jadranki u Beograd poslao spisak potencijalnih svedoka koje bi trebalo zastrašiti ili eliminisati, među kojima je i Anastasijević.

Na pitanje zbog čega je Dejan Anastasijević verovao da lider radikala stoji iza napada na njega, Vojislav Šešelj je u intervjuu za „Insajder – bez ograničenja: ‘Svedok'“, 2017. godine odgovorio:

„To njega pitajte, samo mu poručite s moje strane da sam zaista hteo da ga ubijem, davno bih ga ubio. Još se nikada nije desilo da sam odlučio da nekoga ubijem a da ga nisam ubio“, rekao je tada Šešelj i dodao da nikada nije saslušan zbog navoda koje je izneo Anastasijević.

Dejan Anastasijević preminuo je u aprilu 2019. godine; u tom trenutku bio je urednik Bi-Bi-Sija na srpskom jeziku. Bio je dugogodišnji novinar Vremena, saradnik B92, dopisnik američkog magazina Tajm i drugih značajnih medijskih kuća. Godišnja nagrada Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo od 2020. godine nosi ime Dejana Anastasijevića.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend