06. mar 2023.

Veran Matić će o slučaju Vidojkovića razgovarati i sa premijerkom

Za vas je najbolje da odete iz zemlje - tu rečenicu čuo je pisac i novinar Marko Vidojković, spakovao kofere i sa ženom otišao u nepoznatom pravcu. Međunarodno udruženje PEN procenilo je da mu je u Srbiji ozbiljno ugrožena bezbednost i omogućila mu je izmeštanje. Bezbedan nije ni njegov kolega Nenad Kulačin, međutim, iz ličnih razloga odlučio je da ostane. Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara kaže da će o Vidojkovićevom slučaju razgovarati s premijerkom Anom Brnabić.

Snimak ekrana, N1

Poslednje tri epizode emisije „Dobar, loš, zao“ pisac i novinar Marko Vidojković vodi preko Skajpa. Ne, nije se umorio od studija, pa odlučio da radi od kuće.

Prinuđen je da se javlja iz inostranstva, sa nepoznate lokacije, kao da je u FBI-ajevom programu zaštite svedoka.

Međunarodno udruženje pesnika, esejista i književnika, iliti PEN, procenilo je da je najbolje da sa suprugom napusti Srbiju, s obzirom na sve gore pretnje koje dobija. Samo u poslednje dve godine, otkako je objavio knjigu „Đubre“, on i kolega Nenad Kulačin prijavili su 30-ak pretnji.

„Samo dve su imale da tako nazovemo rešenje pravosudno. Stručna lica su procenila da meni ne preti opasnost od nekih ‚random‘ manijaka, nego je za situaciju u kojoj se nalazim direktno odgovorna država“, rekao je Vidojković za N1 javljajući se sa nepoznate lokacije.

I provladini mediji koji neprestano vode kampanju. Kad god bi kritikovali režim, na naslovnicama su Vidojković i Kulačin označavani kao izdajnici, uličari, tajkunske pudlice, i dežurni mrzitelji.

„Očekivao sam represiju i odmazdu, ali da će biti toliko odvratno i da će se to odnositi i na moju spurugu, da će moja majka morati da stavlja blindirana vrata, nisam baš očekivao“, kazao je Vidojkoić.

Osim što mu je omogućio izmeštanje na sigurno, PEN centar je zbog svega izrazio zabrinutost i zatražio od vlasti u Srbiji da sprovedu detaljnu i hitnu istragu pretnji smrću.

„PEN Internacional odlučno osuđuje pretnje smrću Vidojkoviću i poziva srpske vlasti da preduzmu sve neophodne korake da identifikuju odgovorne, kako bi odgovarali. Njegova i bezbednost njegove porodice moraju da budu prioritet“, navodi se u saopštenju PEN International.

Reakciju nadležnih očekuje i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član radnih grupa za zaštitu i bezbednost novinara Veran Matić, od koga je PEN prvo zatražio pomoć kako bi nadležni sa dužnom pažnjom razmotrili Vidojkovićev slučaj.

Matić kaže da se već obratio relevantnim grupama i telima.

„Naravno, razgovaraću i sa premijerkom i sa svim drugim ljudima koji su važni za ovaj sektor bezbednost i naravno biću nekako u komunikaciji i sa Međunarodnim pres institutom, koji se sada založio“, rekao je Matić.

Koliko će razgovor sa Anom Brnabić biti produktivan pitanje je, jer i sama često targetira medije i novinare.

Direktor Nedeljnika „Vreme“ Stevan Ristić podseća da su novinarska udruženja još pre nekoliko godina apelovala da sa takvom praksom ona i ostatak vlasti moraju da se stanu. Očigledno bezuspešno.

„I oni to rade dosta dugo i precizno, dakle, oni odrede neprijatelje, zalepe im etiketu i otvaraju… bukvalno, to je sezona otvorenog lova na ljude koji misle drugačije i kritički“, istakao je Ristić.

Što može da dovede i do težih posledica od verbalnog orbačuna, naučila nas je prošlost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend