29. jul 2023.

Zatvaranje vrata, bežanje od mikrofona: Kako N1 i Nova da dođu do izjava vlasti

Fizičko sprečavanje novinara da postave pitanje predstavnicima vlasti je nov model koji se primenjuje. Dva dana pošto ekipi N1 nije omogućeno prisistvo konferenciji za medije ministarke Jelene Begović zbog "popunjenih kapaciteta", na događaj o programu Digitalna Evropa, na kojem je učestovala i predsednica Vlade Ana Brnabić, N1 je mogao da uđe, ali ne i da postavi pitanja. Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije reagovali su na takvo ponašanje vlasti prema medijima. Pitali smo i prvog potpredsednika Vlade - zašto je nepoželjno da novinari N1 u Vladu i uđu, on kaže da ne zna ništa o tome.

Prvo zatvorena vrata Vlade Srbije za ekipu televizije N1, a onda dva dana kasnije vrata koja neko i doslovno drži kako novinari ne bi postavili pitanja predsednici Vlade Srbije.

„Na jednu stranu izašli su predstavnici vlasti i gosti, a mi smo zatekli zaključana vrata i fizički nas je osoba, ne znamo ko je, onemogućila da izađemo dok delegacije ne odu. To je potrajalo, tek kada je bila sigurna da su oni otišli, mi smo bili ajde da kažem otključani“, priča novinarka Nove S Žana Bulajić.

„Nikada se do sada nije dogodilo da nas neko tako fizički sprečava da priđemo nosiocima javna vlasti. Dešavalao se da vam ne dozvole da postavite pitanja da pobegnu kada vas vide sa kamerom i mikrofonom“, kaže novinarka N1 Emina Kovačević.

Bežanje od mikrofona i uzimanje izjave u hodu je gotovo jedini način da novinari televizija N1 i Nove dođu do komentara. Pa na taj način pokušali smo danas da pitamo prvog potpredsednika Vlade, zašto nismo dobrodošli u njihov dom, iako su nas pre toga pozvali, pa nam rekli da su „kapaciteti popunjeni“.

PR-ka ministra kaže pitajte mene za izjavu, ali gotovo da je postala praksa da i kada pitamo, znamo da će nam reći da pitanja nisu predviđena.

„Ta naša nepristojnost jeste nužda u ovoj situaciji, s obzirom da postoji ta neka vrsta stranačke discipline da im je zabranjeno da gostuju na ovoj televiziji. Zabranjeno im je da daju izjavu jedan na jedan za našu televiziju“, dodaje Emina Kovačević.

Protestovalo je i Udruženje novinara Srbije zbog fizičkog sprečavanja novinara da do premijerke i dođu. Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije podsećaju na targetiranja novinara u prethodnom periodu, kažu nadaju se da ograničavanje kretanja novinara neće postati novi model vladanja.

„Smatramo da je ozbiljno prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, da je na određeni način ograničeno kretanje i sloboda izveštavanja novinara, pre svega da postavi pitanje a onda i da dobije odgovor“, rekao je Rade Đurić iz NUNS-a.

Dodaje da političari moraju da shvate da su novinari glas građana, glas demokratije i da mediji bez informacija ne mogu efikasno obavljati svoj posao i funkcionisati kao jedni od čuvara demokratije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend