12. jun 2023.

„Znam da nisam kriv. Ali, znam i u kojoj zemlji živim“: Boško Savković za Danas o tome zašto je priznao da je pozivao na rušenje ustavnog poretka

Svega dan nakon što je izašao iz Centralnog zatvora potpisavši da priznaje da je pozivao na nasilno rušenje ustavnog poretka, Boško Savković je otišao u Vladu Srbije. U zgradi Vlade ovaj diplomirani pravnik, novinar, pisac, marketinški stručnjak i veb dizajner, a od ove nedelje i politički zatvorenik, uzeo je putne naloge pred put u Ženevu gde kao delegat zastupa Srbiju na konferenciji Međunarodne organizacije rada.

Ova kontradiktornost savršeno simbolizuje sve što je Boško Savković prošao između dva protesta “Srbija protiv nasilja”. O tome kako je postao politički zatvorenik, ko je okačio “čuvenu” Vučićevu lutku i zašto je priznao delo koje nije počinio Boško Savković govori za Danas.

Sve je, kako navodi, počelo pred subotnji protest protiv nasilja, kada je odlučio da napravi transparent. Sa jedne strane je bio logo televizije Pink sa sloganom “Pink-stink”, a sa druge strane pisalo je “Hijene i lešinari hodaju zajedno za bezbednu Srbiju”.

“Ja sam pravio taj transparent, tu nema spora. Bavim se grafičkim dizajnom, to mi je bilo deset minuta posla. Ideja je bila da se ne gubimo po masi, da naše uže društvo ima nešto što se vidi, da znamo gde smo”, priča Savković.

Transprent je odmah privukao pažnju.

“Transprent je bio naslonjen na spomenik Nikoli Pašiću. Ljudi su prilazili i slikali se. U tom metežu, neko je okačio lutku. Stvarno ne znam ko je to bio. Pitao sam par puta, niko ništa nije rekao. Ja sam video da nešto visi sa transparenta, ali nisam zagledao”, kaže Savković.

U tom trenutku krenula je šetnja. Savković je podigao transparent sa sve lutkom, ispostaviće se vrlo brzo, Aleksandra Vučića. Već narednog dana, fotografija lutke pojavila se u većini provladinih medija, kao nepobitan dokaz da protestanti žele smrt predsednika Srbije. O njoj je tvitovala premijerka, Vučić govorio.

Boško Savković ništa od toga još nije znao. Kako dodaje, nakon deset, dvadesetak metara šetnje video je šta je okačeno na transparent. Lutku je skinuo i bacio u obližnju žardinjeru. Nakon protesta, prijatelju koji je bio kolima, dao je da odnese transparent.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend