21. feb 2022.

HND: Presuda protiv Hanza medije opasna je za novinarstvo

Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto je zbog opasne nepravomoćne presude Općinskog suda u Zagrebu protiv Hanza medije po kojoj ta medijska kuća mora platiti 250.000 kuna za duševne boli sucu Županijskog suda u Zadru Ivanu Markoviću. Presudu je 11. veljače donijela sutkinja Helena Frigo Bomeštar. Sudac Ivan Marković je u jesen 2019. godine odlučivao o pritvoru petorici mladića osumnjičenih za silovanje, seksualno zlostavljanje i snimanje petnaestogodišnje djevojčice iz okolice Zadra. Sudac je petoricu osumnjičenih pustio na slobodu odmah nakon ispitivanja, a izvanraspravno vijeće je naknadno promijenilo njegovu odluku i odredilo im pritvor. Takva je Markovićeva sudska odluka naišla na preispitivanje u medijima, zbog čega je sudac potom te medije tužio.

Važno je istaknuti kako je prvi članak o silovanju i seksualnom nasilju objavio kolega Ivica Nevešćanin, urednik i novinar Zadarskog.hr, portala Slobodne Dalmacije, koji je u vlasništvu Hanza medije. Nakon toga priču je prenijelo niz medija. Serijski tužitelj, zadarski sudac Ivan Marković, tužio je potom sve medije koji su kritički izvještavali o slučaju, posebice o skandaloznoj odluci da na slobodu pusti petoricu osumnjičenih za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Sudac Marković je, prema podacima HND-a, podnio 26 tužbi na Općinskom sudu u Zagrebu protiv medija, od čega je polovica protiv izdanja Hanza medije. Marković je od početnog potraživanja od 825.000 kuna za duševne boli od Hanza medije na kraju dobio 250.000. U tužbama je Marković tvrdio da su mu mediji nanijeli nepopravljivu štetu ugledu i časti te potaknuli javnu hajku i linč na njega, a sud je njegove argumente prihvatio istodobno odbacivši dokaze što su ih iznijeli novinari koji su bili pozvani kao svjedoci.

HND presudu napisanu na 42 stranice smatra skandaloznom i opasnom za novinarstvo i medije uopće, i to iz više razloga. Za početak postavljamo pitanje kako je sudac Marković uspio napisati gotovo 30 tužbi protiv medija ako mu se život raspao, kao što tvrdi u tužbi. Može li u tako teškom duševnom stanu i narušenog društvenog ugleda uopće biti radno sposoban i dalje obavljati svoj sudački posao? Po kojem osnovu sutkinja može donositi sudove o tome što je senzacionalističko novinarstvo – i to ocjenjujući rad ozbiljnih novinara – kada to nije u nadležnosti sudske vlasti i ne piše ni u jednom sudskom spisu. O Ustavom zajamčenoj slobodi govora koja je ovom sramotnom presudom ukinuta da i ne govorimo. HND, nadalje, postavlja pitanje na temelju čega sutkinja i po kojem aktu može donijeti odluku o tome tko je javna osoba, a tko nije, kada to, ponavljamo, nije u nadležnosti sudske vlasti. Tvrditi da sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković nije javna osoba pa se zato ne može ni kritizirati ni propitkivati njegov rad, suprotno je preporukama Europskog suda za ljudska prava, koje je u svoje presude prije tri godine ugradio i Ustavni sud. Tada je Ustavni sud ukinuo presude protiv medija koji su bili dužni platiti visoke iznose pojedinim sucima i sutkinjama. Poruke u obrazloženju tih presuda bile su više nego jasne: javni dužnosnici svjesno su se izabrali time baviti i moraju biti spremni da im svaki pokret bude pod reflektorima javnosti, a oni sami moraju imati viši prag tolerancije nego drugi. Također, zanima nas tko je i kada vještačio duševne boli suca Markovića i kako to da te boli mogu izliječiti samo odštete od nekoliko stotina tisuća kuna.

Teško se u ovom slučaju oteti dojmu da je osim pokušaja ušutkavanja i financijskog uništenja jedne medijske kuće, riječ i o bogaćenju jednog suca kojem očito odšteta od, na primjer, 10 kuna ne može izliječiti sve patnje, nego to mogu samo astronomski novčani iznosi. Osim Hanza medije, među ostalim nakladnika Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije, serijski tužitelj, sudac Ivan Marković za tekstove o istoj temi tužio je i portale Index i Telegram te list 24sata.

Nakon skandalozne presude protiv Hanza medije čini se da je u trodiobi vlasti sudska nedodirljiva, a suci nepogrešivi. I ovaj slučaj još jednom ukazuje na ono na što HND već godinama upozorava: među serijskim tužiteljima protiv novinara i medija često su i suci i sutkinje, što je jedinstven slučaj u Europi u kojoj je Hrvatska prepoznata kao najgora zemlja po SLAPP-u, tužbama kojima je cilj zastrašiti i ušutkati kritičare, najčešće novinare, opterećujući ih sudskim postupcima, visokim tužbenim zahtjevima i troškovima obrane.

Iz posljednje je presude također jasno kako je odgovor na ovakve sulude sudske odluke kojima se ugrožavaju slobodni mediji u rukama Vlade, koja ima mehanizme spriječiti ih, i to dekriminalizacijom klevete i uvrede, ograničavanjem visina tužbenih zahtjeva i – edukacijom sudaca.

Zahtijevamo stoga reagiranje Ministarstva kulture i medija, Ministarstva pravosuđa i uprave, kao i Vrhovnog suda. Ovakva presuda mora pasti! HND daje punu podršku Hanza mediji i svim medijskim nakladnicima koji su na udaru serijskog tužitelja, suca Ivana Markovića.

HND će o još jednoj u nizu sramotnih sudskih presuda protiv novinara i medija upozoriti i sve relevantne europske institucije na to kako se tužbama pokušavaju uništiti novinari, novinarke i medijske kuće.

Na kraju ostaje pitanje mogu li novinari i mediji uopće slobodno pratiti rad sudova. Nakon ovakve presude, teško!

Za Izvršni odbor HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend