24. dec 2018.

Imaju li mediji Balkana ikakvu šansu?

U rubrici Radija Slobodna Evropa "Glasom mladih" bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovog tjedna bavimo se medijima. Izvještavanje mlade novinarke Barbare Životićizazvao je mnoge polemike u javnosti Srbije, ali i cijele regije. Njeno izvještavanje je okarakterizirano kao „partijsko“ i izazvalo je lavinu negativnih kometara na društvenim mrežama

Mlade smo pitali, što misle o medijskoj sceni u svojoj zemlji? Kakvu budućnost uopće možemo očekivati sa toliko „partijskih“ medija, a znamo da su nezavisni mediji stub demokracije.

Izvještaj međunarodne nevladine organizacije „Reporteri bez granica“ pokazuje da je u Srbiji pogoršano stanje u medijima. Prema njihovom indeksu na osnovu prošlogodišnjih događaja, Srbija se nalazi na sedamdeset i šestom mjestu od sto osamdeset zemalja. O kvalitetu novinarstva mnogo govori i slučaj izveštavanja reporterke jednog privatnog lokalnog medija Studija B. Beleži Norbert Šinković.

Mlade u Crnoj Gori pitali smo kako vide medijsku scenu u toj zemlji, da li vjeruju novinarima imedijima? Ima li nezavisnih medija ili su pod kontrolom različitih centara moći – neka su od pitanja koja im je postavila Lela Šćepanović.

I u Bosni i Hercegovini sve je više takozvanih partijskih medija. Među njima su nažalost i javni servisi. S mladima na ulicama Banjaluke razgovarao Gojko Veselinović.

U emisiji Glasom mladih slušajte i o najučestalijoj temi u poslijednje vrijeme – odlascima mladih. U Bosni i Hercegovini o tome razmišljaju čak i oni koji su uspjeli nešto postići. U gradu Konjicu će u fokusu novoosnovanog Vijeća mladih upravo biri borba protiv raseljevanja mladih. Čućete i razgovor sa Mirzom Mustafagićem – pravnikom proglašenim najutjecajnijom osobom na društvenim mrežama u BiH, kao i Bojanu Bojanić, najtelentiranije šahistkinje u BiH.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend