17. feb 2021.

„Maršal Tvito“ u ratu sa novinarima

Janez Janša, premijer Slovenije, vodi snažnu kampanju protiv novinara koji mu se ne dopadaju, piše politico.eu, podsećajući da ova država Evropske unije u drugoj polovini godine preuzima predsedavanje Savetom EU.

Desničarski populistički lider, poštovalac Donalda Trampa, kako se navodi, nazvao je Slovenačku novinsku agenciju (STA) „nacionalnom sramotom“.

U objavi na Tviteru je optužio Radio-televiziju Slovenije (RTV) za „širenje laži i obmanjivanje javnosti“. Janša je napisao: „Očigledno vas je previše i previše ste plaćeni.“

Ranije ovog meseca, Janša je nazvao RTV – zajedno sa privatnim emiterima – „neodgovornim nosiocima virusa“.

Janšina kampanja je prevazišla retoriku, ocenjuje portal, podsećajući da je prošlog leta slovenačka vlada predložila izmene zakona o medijima koje će, kako se navodi, pojačati državni uticaj na STA i smanjiti finansiranje RTV-a.

Državno finansiranje novinske agencije takođe je privremeno obustavljeno krajem 2020, što je izazvalo sumnje u njen dalji rad i opstanak.

Prema ocenama novinara, medijskih organizacija i stručnjaka, „kampanja je imala toksični efekat na slobodu medija u ovoj državi Jugoistočne Evrope“.

Novinari Janšu mahom optužuju da je podsticao mržnju prema njima, što je rezultiralo telefonskim pretnjama, pismima, mejlovima i porukama na društvenim mrežama.

Ističu i da je pritisak doveo do autocenzure i da su neki urednici policiji prijavili pretnje.

Novinari koji prate rad vlade, ukazuje portal, kažu da se „politički pritisak snažno oseća u njihovom svakodnevnom radu“, što utiče na izveštavanje o pitanjima kao što su mađarske investicije u Sloveniji, uloga pokreta krajnje desnice, pa čak i Janšino veličanje Trampa na Tviteru.

Na pitanje da li je ugrožena nezavisnost Slovenačke novinske agencije, glavna urednica Barbara Štrukelj odgovara: „Apsolutno.“

Janšini potezi u direktnoj su suprotnosti sa standardima EU o slobodi medija.

Kako je prošle godine kazala potpredsednica Evropske Komisije Vera Jurova „novinari bi trebalo da budu u mogućnosti da izveštavaju bez straha i pristrasnosti“.

„Pritisak koji trenutno osećam je vrlo jak“, kaže jedan stariji slovenački novinar iz javnih medija, koji je za politico.eu govorio pod uslovom anonimnosti.

Iskustvo iz proteklih meseci je, kaže, „nešto zaista novo i bez presedana“.

Fridom haus je takođe izrazio zabrinutost.

„Odnos Janeza Janše prema slovenačkim medijima nije samo agresivan ili nedruželjubiv. Iskreno, otrovno je“, rekao je Noa Bujon iz te organizacije.

„Janšina komunistička prošlost ogleda se i utiče na ovaj savremeni odnos prema medijima, a to je stav osobe koja ne želi da vidi bilo kakvu kritiku prema sebi“, ocenjuje Marko Milosavljević, profesor novinarstva i medijske politike na Univerzitetu u Ljubljani. Kada se Janša vratio na vlast prošlog marta, „odmah se video ovaj agresivan odnos prema medijima i novinarstvu“, primećuje Milosavljević, koji nacrte zakona o medijima vidi kao pokušaj da se mediji stave „na uzicu“.

Premijera Janšu porede sa njegovim saveznikom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ne samo po pravcu političkog razvoja već i odnosa prema medijima.

U eseju iz maja 2020. „Rat sa medijima“ Janša je insistirao da „atmosferu netrpeljivosti i mržnje stvara uski krug urednica, koje imaju porodične, i veze preko kapitala, sa stubovima duboke države“.

Premijer, kojeg zovu Maršal Tvito, često koristi društvene medije da vređa medije i novinare.

Pošto je upravni odbor RTV izabrao novog generalnog direktora krajem januara – u procesu koji je bio toliko sporan da je jedan od kandidata sada pokrenuo parnicu – premijer je tvitovao snimak iz izveštavanja emitera, napisavši: „nadam se da će nova metla da popravi ovakvo lažno izveštavanje „.

U izjavi za politico.eu Janša kaže da su on i njegova stranka ti koji se suočavaju sa pretnjama – ukazujući na antivladine demonstrante koji su usvojili frazu „smrt janšizmu“.

Slovenački zvaničnici bliski premijeru kažu da su problem neprofesionalni novinari.

„U Sloveniji postoji potpuna sloboda štampe“, naveo je ministar spoljnih poslova Anže Logar, član Janšinog SDS-a. Problem slovenačkih medija, smatra Logar, jeste što nisu podjednako „raspoređeni između leve i desne strane – pa su vrlo jednostrani“, dodajući da je zemlji potrebno „više profesionalizma“ kako bi razlikovala „politički aktivizam od novinarstva“.

Novinari kažu da su lični napadi visokih zvaničnika i provladine štampe opteretili njihov rad i da je klima u kojoj rade „vrlo stresna i brutalna“.

U otvorenom pismu objavljenom prošlog oktobra, 22 slovenačka urednika su upozorila da su novinari „izloženi direktnom laganju, insinuacijama, manipulacijama i uvredama onih koji su na vlasti, počev od vrha vlade“.

Novinarke su posebno na meti: „Ako žena piše priču, svi kažu ‘ona je kurva, kučka’“, rekla je jedna novinarka, dodajući da je „psihološki ova situacija poput rata“.

Da je sloboda štampe sve više u opasnosti smatra i Petra Lesjak Tušek, predsednica Slovenačkog udruženja novinara, koja ukazuje da je Slovenija jedna od nekoliko zemalja u Evropi koja je doživela brz pad slobode štampe i medija.

I. Š. M.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend