19. jan 2022.

Otišla je žena koja je pokazala kako se domovina voli na pravi način

U Zagrebu je umrla Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, koja je 1998. godine razotkrila tajni račun Ankice Tuđman i o tome progovorila za Jutarnji list u razgovoru s novinarkom Orlandom Obad. Lepej je oboljela od covida-19, a godinama je bolovala od teške bolesti. 

Snimak ekrana, Jutjub

Lepej je kao zaposlenica Zagrebačke banke otkrila hrvatskoj javnosti da supruga bivšeg predsjednika Ankica Tuđman ima ušteđevinu u toj banci od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici.

Svojim hrabrim istupom Ankica Lepej zadužila je i hrvatsko novinarstvo, jer njeno svjedočanstvo poslužilo je za istraživanje i otkriće brojnih drugih afera, koje su novinari otkrili i tako pripomogli i pripomažu da Hrvatska postane normalna zemlja s nultom točkom tolerancije na koruptivne radnje, društvene nepravilnosti i nepravde.

Zbog svog otkrića Lepej je ostala bez posla te je protiv nje pokrenut kazneni postupak. O svemu tome Lepej je kasnije objavila knjigu.

Vijest o njenoj smrti na Facebooku je objavila i komentirala Sarnavka. „Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga“, napisala je Sarnavka.

Sin Ankice Lepej, Gordan za Jutarnji list kazao je kako nikad nije požalio što je moja majka rekla da je Ankica Tuđman imala u Zagrebačkoj banci dva računa koja nije prijavila u imovinskoj kartici.  – Nisam, jer znam koja joj je bila smjernica, koja joj je bila nit vodilja, a to je bilo da svima bude lakše i bolje. To je bio njezin putokaz i za to se borila otkad ja znam za sebe. Ali izgleda da u ovom našem društvu takvo nešto ne prolazi. Najviše je zbog toga i ovako prerano otišla, rekao je Gordan Lepej.

Ankica Lepej 2003. napisala je i knjigu pod nazivom Istina: savjest iznad bankarske tajne. Knjiga je izašla u nakladi Centra za istraživačko novinarstvo i tvrtke Prometej i obogaćena je pregledom policijskih i sudskih dokumenata o kaznenom progonu te medijskim napisima o „slučaju Lepej“.

Predgovor su napisali bivši predsjednik HAZU-a akademik Ivan Supek i psihologinja Mirjana Krizmanić. Međutim, za knjigu knjižare očito i nisu bile zainteresirane. Kako je pisao Večernji list, Lepej je knjigu prodavala sama na ulici te hodajući od stana do stana.

„Primijetila sam da je draža mlađoj generaciji, što mi daje nadu da će netko pokušati učiniti nešto dobro za društvo“, rekla je Lepej za Večernji list, čiji su je novinari zatekli na Trgu bana Jelačića, gdje je prodavala knjige.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend