07. feb 2023.

29. rođendan FoNeta

Novinska agencija FoNet danas navršava 29 godina postojanja i rada, kao najstarija aktivna privatna i nezavisna agencija u Srbiji, koja radi u skladu sa standardima profesionalnog i nepristrasnog novinarstva.

Agencija je 7. februara 1994. godine u Beogradu počela rad u uslovima ratova u regionu, monopola režimskih medija i različitih vidova represije kojima su, tokom poslednje decenije 20. veka, bili izloženi nedržavni mediji u Srbiji.

Od prvog dana, FoNet medijima i javnosti emituje istinite, profesionalne i nepristrasne medijske sadržaje o događajima u zemlji, regionu i svetu.

Čista, pouzdana i jasna vest, zasnovana na činjenicama, bez uticaja sa bilo koje strane, tekovina je 29 godina rada FoNeta, koji je delio i deli sudbinu većine domaćih medija sa nezavisnom uređivačkom politikom.

Posle promena 2000.godine, FoNet radi i nastoji da se razvija, uprkos svim problemima postkonfliktnog društva u tranziciji i posledicama dugotrajne krize, koja je teško pogodila i medijsku sferu.

Suočen sa pogoršanjem stanja u oblasti slobode izražavanja i slobode medija, naročito proteklih godina, FoNet radi u neregularnim uslovima, ali ne odstupa od nezavisne, profesionalne i odgovorne uređivačke politike.

Izražava podršku i solidarnost sa svim medijima i novinarima, organizacijama i javnim ličnostima, koji su zbog svog profesionalnog rada ili kritičkih stavova izloženi napadima, pretnjama, pritiscima, kampanjama ili diskreditaciji bilo koje vrste.

Pridružuje se i osudama govora mržnje na medijskoj i javnoj sceni, odlučan da i ubuduće radi u interesu istinitog i poštenog informisanja građana i građanki Srbije.

FoNet je razvio jasno uobličenu i prepoznatljivu multimedijalnu i mujltiplatform agencijsku produkciju, koja obuhvata klasične servise vesti, pisani, tonski, foto i video, ali i inovativne specijalizovane TV formate.

U 30. godinu rada FoNet ulazi sa ambicioznim programom sveobuhvatne reorganizacije i modernizacije, u nastojanju da osigura dugoročnu produkcijsku i poslovnu stabilnost.

Agencija nastavlja uspešnu saradnju sa velikim brojem elektronskih, pisanih i onlajn medija, institucija i organizacija u Srbiji, regionu i svetu.

Autori vesti, izveštaja, fotografija, video klipova i televizijskih formata FoNeta su urednici, novinari, fotoreporteri i snimatelji agencije u Beogradu, dopisnici i saradnici u Srbiji, regionu i inostranstvu.

FoNet je član Asocijacije medija i Asocijacije medija Jugoistočne Evrope (SEEMO).

FoNet prihvata i pridržava se principa rada koje propisuju Međunarodna federacija novinara (IFJ), Kodeks Asocijacije medija i Kodeks novinara Srbije i priznaje nadležnost Saveta za štampu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend