28. maj 2021.

Branko Čečen: Javne funkcije nespojive sa novinarstvom (VIDEO)

„Javne funkcije su nespojive sa novinarstvom“, izjavio je danas direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Branko Čečen, govoreći o izborima u Udruženju novinara Srbije (UNS).

Gostujući na televiziji N1, Branko Čečen je rekao da su izbori u UNS-u važni, jer Udruženje ima mnogo članova, kao i imovinu od koje živi, ali da je loše kada se kolege zbog izbora sukobe u javnosti.

„Ako već sukob postoji i ako ćemo da se držimo standarda koji su zapisani u Kodeksu novinara Srbije – javne funkcije jesu nespojive sa novinarstvom. Gospodin Rakočević je prosto neki funkcioner u nekoj opštini “, rekao je Čečen.

Komentarišući mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije da nema nikakve smetnje da Živojin Rakočević, koji je kao direktor Doma kulture u Gračanici javni funkcioner, bude predsednik UNS-a, Čečen je naveo da Agencija ne uređuje Kodeks novinara. „Njima se obratio neko sa pitanjem da li je on funkcioner ili nije. Oni su rekli da jeste, ali ne na tom nivou da ne bi mogao da obavlja funkciju. To ne obavezuje UNS ni na koji način, a i novinare generalno“, rekao je Čečen.

On je rekao da novinari moraju da pokažu apsolutnu neutralnost. „Ne možeš biti neutralan novinar, a istovremeno funkcioner i služiti određenoj vladi. To znači da ste službenik te vlade, da više niste neutralni jer ste plaćeni od te vlade“, kazao je Čečen, koji je dodao da o tome ne bi trebalo da bude mnogo razgovora, ali da ukoliko ga bude bilo imamo problem sa novinarskim kodeksom.

Kandidaciona komisija UNS-a je, podsetimo, na osnovu člana 20. Statuta UNS-a odlučila da direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević ne može da bude biran za predsednika UNS-a.

Agencija za sprečavanje korupcije poslala obaveštenje Živojinu Rakočeviću u kome navodi da „nema zakonskih smetnji da pored javne funkcije direktora Doma kulture u Gračanici obavlja dužnost predsednika UNS-a“.

UNS je, međutim, u reagovanju naveo da se državna Agencija umešala u izbore u UNS-u presuđujući ko može da bude kandidat za predsednika Udruženja i tumačeći Statut UNS-a na način koji odgovara državnom funkcioneru i bivšem članu odbora te agencije Rakočeviću. „Živojin Rakočević je javni funkcioner, što priznaje i Agencija, i kao takav u odnosu zavisnosti od državne vlasti. Državnim funkcionerima i službenicima, bili oni republički, pokrajinski ili lokalni, nije mesto na čelu UNS-a“, naveo je UNS u saopštenju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend