01. feb 2023.

Četiri afganistanska novinara na Kosovu

Prva četiri afganistanska novinara smještena su na Kosovu, mjesec dana nakon što je Vlada Kosova odobrila odluku da im se ponudi utočište.

Udruženje novinara Kosova (AGK) priopćilo je da su na Kosovo stigli novinari Amina Omid, Ahmad Shaker, Nimatullah Gholami i Raifullah Nikzad, koji će biti smješteni u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“.

Vlada Kosova odobrila je 28. prosinca 2022. proračun od 30.000 eura za smještaj afganistanskih novinara. Vlada je rekla da će Kosovo prihvatiti pet novinara iz Afganistana i oni će moći ostati u zemlji dvije godine.

Kosovska vlada priopćila je da će izdvojiti dodatna sredstva za osiguranje smještaja, mjesečne plaće, zdravstvenog osiguranja i drugih uvjeta za afganistanske novinare, dok se ne stvore uvjeti za njihov povratak u svoje domove.

Odabir novinara koji se sklanjaju na Kosovo obavljaju Europska federacija novinara i Europski centar za slobodu tiska i medija, u suradnji s Vladom Kosova.

Kosovo je ranije sklonilo neke ukrajinske novinare, te im ponudilo iste uvjete kao i afganistanskim, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. godine.

Nakon što su talibani ponovno došli na vlast u kolovozu 2021., Kosovo je prihvatilo zahtjev Sjedinjenih Država da primi afganistanske izbjeglice koje su bile u opasnosti od talibana.

Kosovo je privremeno prihvatilo 1.893 afganistanskih izbjeglica, a potom su poslani u SAD i druge zemlje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend