18. dec 2019.

Godišnje nagrade UNS-a: Goranki Matić priznanje za životno delo

Udruženje novinara Srbije (UNS) dodelilo je danas novinarske nagrade za 2019. godinu. Žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu za životno delo dodeli fotografkinji Goranki Matić.

U predlogu za nagradu navodi se da je Matić jedna od „legendi našeg novinarstva i dobri duh nekoliko istorijskih beogradskih redakcija“, kao i da je „smatraju jednom od najznačajnijih vizuelnih umetnica sa ovih prostora“.

Nagradu za uređivanje „Dimitrije Davidović” dobio je glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio-televizije Vojvodine Atila Marton. Emisijima iz programa manjinskih zajednica koje su bile vrsta „programske popune“, navodi se u predlogu za nagradu, Marton je „udahnuo novi život“.

Nagradu „Bogdan Tirnanić“ za komentar/kolumnu dobio je urednik ekonomske rubrike lista „Danas“ Aleksandar Milošević.

U predlogu za nagradu navodi se da Miloševićeve kolumne u rubrici „Biznis“ izdvaja „jednostavnost kojom se objašnjavaju na prvi pogled komplikovane stvari, kao što su statističke manipulacije, trgovinski rat svetskih velesila“.

Dobitnik nagrade „Laza Kostić” u kategoriji vest i izveštaj je novinar nedeljnika NIN Vuk Z. Cvijić za informaciju koja je „obeležila ovu godinu“ da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Krušika uhapšen. „Za vreme svog višedecenijskog rada Cvijić je objavljivao tekstove koji su otkrivali afere, spregu kriminala, korupcije i predstavnika vlasti“, stoji u predlogu.

Nagradu „Laza Kostić” za reportažu dobio je novinar RTS-a Dalibor Žarić za televizijsku reportažu pod nazivom „Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlija“ koja je emitovana u Oko magazinu.

Žarić u reportaži, navodi se u predlogu za nagradu, „nas upoznaje sa Srbiju kakvu ne poznajemo“, koja se ne vidi „iz kruga dvojke“, a koja je „izvan svih naših podela, daleko od svih trvenja“. „I ne samo da odlazi, Žarić se u te krajeve vraća“, stoji u predlogu.

Nagrada „Laza Kostić” za satiru pripala je niškom novinaru, kolumnisti portala „Južne vesti“ i lista „Glas juga“ Dragoslavu Petkoviću za „višegodišnju seriju satiričnih kolumni pisanih autentičnim staroniškim jezikom, a u kojima vrlo vešto, vrcavo i domišljato komentariše aktuelne ne samo niške, nego i šire društvene pojave, događaje i probleme“.

Specijalna nagrada za publicistiku „Žika M. Jovanović“ pripala je Slobodanu Giši Bogunoviću za delo „Ljudi Politike – Leksikon saradnika (1904/1941)“.

Knjiga Bogunovića, navodi se u predlogu, sadrži oko 300 odrednica o osnivačima, vlasnicima, urednicima, članovima redakcije, novinarima, ilustratorima, karikaturistima, likovnim urednicima, fotografima…

Dobitnici specijalnih priznanja UNS-a su dopisnik „Večernjih novosti“ iz Pariza Goran Čvorović, ekipa Sputnjika i novinar televizije N1 Adam Santovac.

Čvorović je, piše u predlogu, „u svetskim okvirima“ bio prvi novinar koji je dobio ekskluzivni intervju sa Peterom Handkeom, nakon što je objavljeno da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade.

Pre novinara „najvećih svetskih medijskih kuća“ uspeo je da dobije Handkeovu izjavu posle saznanja da je ovogodišnji laureat najveće književne nagrade, navodi se u predlogu.

Ekipa Sputnjika dobila je priznanje za serijal od tri reportaže pod nazivom „20 godina od NATO agresije – Srbija pamti“. Autori ovih reportaža su novinarke Senka Miloš, Maša Radović i Nataša Milosavljević.

Santovac je dobitnik priznanja za novinarsko istraživanje „Mega diplomac“ koji „sistematično i postupno, prema svim pravilima novinarske struke, razotkriva jedan truli sistem koji je posledično doveo do razaranja sistema obrazovanja u Srbiji u prethodne tri decenije“.

Članovi žirija bili su Vladimir Radomirović, Eržika Pap Reljin, Budimir Ničić, Slađana Zarić, Nemanja Pančić, Marko Subotić, Dragana Pejović, Živojin Rakočević i Dragoslav Gogić. Zbog zdravstvenih razloga član žirija Dragoljub Žarković nije učestvovao u radu.

Nagrade će biti uručene na Dan UNS-a u subotu, 21. decembra u 13 sati, u Pres centru UNS-a (Knez Mihailova 6/III). Tom prilikom biće uručena i UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez “Aleksandar Tijanić“ novinaru i književniku Živojinu Rakočeviću.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend