26. maj 2023.

Ivana Stevanović: Nepravedna presuda za ubistvo Ćuruvije doprinela bi atmosferi u kojoj nije sigurno biti novinar u Srbiji

Pravosnažna presuda u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije predstavljaće raskrsnicu za srpsko društvo. Pokazaće da li je ono odlučno da se suoči s prošlošću ili će pojačati toksičnu atmosferu devedesetih, šaljući poruku da su novinari u Srbiji još daleko od toga da se osećaju sigurno, rekla je izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije Ivana Stevanović na Svetskom kongresu Međunarodnog instituta za štampu u Beču

Ivana Stevanović na Svetskom kongresu IPI u Beču (foto: Miroslav Janković / OEBS)

Nepravedna presuda u slučaju Slavka Ćuruvije, ali i u drugim slučajevima ubistava novinara – Dade Vujasinović i Milana Pantića, gde nemamo ni podignute optužnice – doprinela bi atmosferi u kojoj nije sigurno biti novinar u Srbiji. Ovo toksično okruženje uglavnom stvaraju vlada i najmoćniji političari u zemlji. Provladini propagandni tabloidi često sprovode klevetničke kampanje protiv nezavisnih novinara, ugrožavajući njihovu sigurnost i stvarajući pogodnu klimu za napade na medijske radnike u našem društvu. Novinare targetiraju i državne institucije, kao što je Skupština Srbije ili predsednica Vlade Srbije – rekla je danas Ivana Stevanović iz Slavko Ćuruvija fondacije na godišnjem Svetskom kongresu Međunarodnog instituta za štampu (International Press Institute) pred 300 vodećih urednika i novinara iz celog sveta, koji se održava u Beču.

Govoreći o uticaju suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije na okončanje nekažnjivosti u Srbiji, Stevanović je rekla da će „pravosnažna presuda u ovom skoro devet godina dugom procesu predstavljati raskrsnicu za srpsko društvo. Pokazaće da li je naše društvo odlučno da se suoči s prošlošću ili će pojačati toksičnu atmosferu devedesetih, šaljući poruku da su novinari u Srbiji još daleko od toga da se osećaju sigurno”.

Veran Matić, predsednik ANEM-a, je dodao:

„Imamo dva jednako važna izazova: kako konačno rešiti slučajeve ubistava novinara iz prošlosti – Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića – i kako sprečiti napade na novinare u budućnosti. Pretnje, napadi i ubistva novinara deo su svakodnevice novinara širom sveta, a one koji prete sve je teže identifikovati. U Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara i Komisiji za istraživanje ubistava novinara neumorno tragamo za mogućim uspešnim rešenjima i za spečavanjem zločina nad novinarima koji bi doprineli okončanju nekažnjivosti u našoj zemlji.”

Misija OEBS-a u Srbiji podržala je učestvovanje nekoliko novinara na ovom globalno važnom kongresu.

Ivana Stevanović i Frane Maroević (foto: Miroslav Janković / OEBS)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend