20. jun 2022.

Kako su nekada izgledali TV dueli u Srbiji (VIDEO)

TV dueli nekada su bili normalna pojava na televizijama, a bilo je tu i žestokih svađa i prepirki.

Foto: Screenshot/YouTube/der kommissar

Jedan od duela o kome se i danas priča odigrao se između tadašnjeg trenera KK i predsednika JSD Partizan Duška Vujoševića i predsednika košarkaškog i potpredsednika fudbalskog kluba Crvena zvezda Nebojše Čovića, u Utisku nedelje 2014. godine. Suprotstavljali su mišljenja, a potom su krenuli sa direktnim uvredama.

Čović je Vujoševiću konstantno upadao u reč, na šta mu je trener Partizana rekao „Nemoj da mi upadaš u reč, čoveče. Budi kulturan u suštini, ne u formi“. S obzirom da upadice nisu prestale, Vujošević mu je poručio: „Nemoj da ti priđem kao DŽajić što ti je prišao. Saslušao sam te fino. Ti si moralni gmizavac. Hoćeš sada jedan na jedan pred auditorijumom?“. Čović mu je na to odgovorio: „To mi je referenca kada mi kaže belosvetska baraba! Evo, sedim ovde. Ponašajte se normalno, niko vas se ne plaši. Primitivac“. Sa uvredama i prozivkama su nastavili do kraja emisije.

Ovo su neki od primera skandaloznih TV duela, ali vreme pre Vučićeve vladavine a posle pada Miloševića obeležila je medijska demokratičnost, što se vidi tek iz današnje pozicije.

Politički oponenti su sučeljavali mišljenja na svim televizijama, nije bilo podobnih i nepodobnih gostiju, niti su političari izbegavali da stavove suoče sa svojim protivnicima. Koliko je vlast bila zastupljena, toliko se i opoziciji davalo prostora. Tako je Vučić bio čest gost u mnogim duelima, kao i ostali predstavnici opozicije.

Mišljenja su razmenjivali i ljudi iz sličnih političkih struktura, te se pamte replike iz TV duela Božidara Đelića i Mlađana Dinkića.

Jedan od TV duela o kojima se najviše priča i danas, odigrao se između lidera radikala Vojislava Šešelja i advokata Nikole Barovića.

Verovatno najveći skandal u istoriji domaće televizije dogodio se 16. jula 1997, na BK televiziji, kada su se gosti Igora Božića posvađali, on je prekinuo emisiju, a spekulisalo se da je telohranitelj Vojislava Šešelja petnaestak minuta nakon toga pretukao Barovića. Udario ga je više puta nogom i rukama koji je hitno prebačen u bolnicu, gde je lekar konstatovao da mu je polomljen nos i jagodična kost.

Pre prekida emisije, razgovor je tekao ovako“ „Barović: Vi imate dobre veze u hrvatskoj policiji? Šešelj: Ja imam svugde dobre veze, gospodine Baroviću, radikalska informativna služba dobro radi. Barović: Znači, sarađujete s ustaškim obaveštajcima. Šešelj: Vi sarađujete s ustašama, gospodine Baroviću… čak su i na očevoj sahrani bili ovde u Beogradu. Barović: Tad nije bilo rata. Šešelj: Ali poznati su bili kao ustaški nacionalisti. Barović: Ne bih ja o sahrani moga oca. Šešelj: To su činjenice, gospodine Baroviću. Barović: Nemoj da dobiješ batine. Šešelj: Od koga batine? Barović: Od mene. Šešelj: Jooooj, jooooj“.

Nastavili su kratko sa prepucavanjem pa je Barović Šešelja polio vodom, a potom je usledilo ono što je usledilo.

Poslednji Vučićev TV duel 2012. sa Đilasom

Aleksandar Vučić je poslednji put u TV duelu učestvovao davne 2012. sa tadašnjim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom. Iako s vremena na vreme političkim protivnicima „preti“ TV duelima, pozivajući i po petoricu „na njega jednoga“, Vučić nijedan od tih duela do danas nije realizovao.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend