06. avg 2022.

Konkurs za najbolju priču mladih novinara o mladima

Regionalni konzorcijum „WeB Media Literacy“ raspisuje konkurs za najbolji omladinski medijski sadržaj.

Konkurs je namenjen mladim novinarima i novinarkama iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni na konkurs mogu prijaviti svoje medijske sadržaje koji obrađuju teme mladih, omladinskih politika, prilika za mlade, izazova i problema sa kojima se mladi susreću, teme obrazovanja, zapošljavanja, mobilnosti mladih, kao i druge srodne teme.

Konkurs je otvoren za mlade starosti od 18 do 30 godina, koji su:

– novinari/ke omladinskih medija,

– mladi novinari/ke mejnstrim medija koji se u svom svakodnevnom radu bave omladinskim temama,

– studenti/kinje novinarstva.

Mladi na konkurs mogu prijaviti svoje radove koji se bave gore navedenim temama u različitim formatima (tekst, video sadržaj ili drugi formati). Prednost će dobiti analitičke priče koje na dublji način osvetljavaju neku omladinsku temu, a žiri će imati u vidu kvalitet, kreativnost, format, kanal, obuhvat, kontekst i druge faktore.

Na konkurs je moguće prijaviti radove koji su kreirani u periodu od septembra 2021. do dana objavljivanja konkursa, kao i radove koji će biti objavljeni do dana zatvaranja konkursa. Studenti/kinje novinarstva takođe mogu prijaviti sadržaje koje su kreirali u okviru prakse na fakultetu.

Na konkurs se može prijaviti jedan ili grupa autora/ki od najviše 3 osobe. Jedan kandidat/kinja ili grupa može predati maksimalno jednu prijavu.

Rok za dostavljanje prijava je: 20. septembar 2022. godine do 23:59h.

Prijave na konkurs se vrše slanjem aplikacionog formulara na mejl: webmedialiteracy@gmail.com sa naslovom: „Prijava_Konkurs za mlade novinare/ke“. Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete ih uputiti na istu mejl adresu.

Aplikacionu formu možete preuzeti ovde, popuniti, a onda poslati na navedeni mejl.

Autor/ka ili grupa autora/ki čiji medijski sadržaj bude izabran kao najbolji dobiće priliku da uz sve pokrivene troškove boravi na finalnoj konferenciji u Novom Sadu. Konferencija predstavlja završnu aktivnost dvogodišnjeg projekta i održaće se sredinom oktobra 2022. godine u Novom Sadu. Dvodnevna konferencija će okupiti mlade, omladinske i mejnstrim novinare/ke, fact-checkere, civilne aktiviste/kinje, predstavnike/ce institucija i Evropske unije, eksperte iz oblasti medija i medijske pismenosti, akademski sektor i druge zainteresovane aktere. Konferenciji će prisustvovati učesnici/e iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ona će biti prilika za razmenu znanja i iskustava, diskusiju i networking. Završna konferencija će sadržati klasične ali i moderne i interaktivne vidove diskusije, projekciju filma, posetu omladinskom mediju, kao i druge zanimljive formate za upoznavanje, druženje i razmenu znanja i iskustva između mladima iz regiona.

Aktivnost je dio regionalnog projekta „WeB Media Literacy“ koji nevladina organizacija Juventas sprovodi u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, UG Zašto ne iz BiH i UG Gong iz Hrvatske, a u okviru Erasmus+ programa. Sredstva za sufinansiranje aktivnosti projekta u Srbiji obezbedila je i Autonomna pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za finansije. Cilj projekta je unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kroz saradnju i razmjenu iskustva i znanja među mladima u ovim zemljama. Fokus projekta je na jačanju kapaciteta omladinskih radnika/ica i drugih relevantnih struktura u odnosu na medijsku pismenost i novinarstvo.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend