31. mar 2021.

Mali procenat novinara u Vojvodini upoznat sa svojim pravima

Samo 13,4 odsto novinara u Vojvodini ima primanja veća od 80.000 dinara, a čak 12 odsto novinara ima prosečnu platu od 30 do 40.000.

Ove podatke je, predstavljajući publikaciju “Percepcije socio-ekonomskog položaja novinara i medijskih radnika u Vojvodini”, izneo Veljko Milić, koji je bio deo istoimenog istraživačkog tima.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 144 ispitanika, trajalo je od oktobra do decembra 2020.

„Bilo je jako teško doći do ispitanika – to samo govori o stavu novinara i o njihovom položaju“, rekao je Milić.

Istraživanje se bavilo i znanjem novinara o internim procedurama. Ispostavilo se da skoro polovina zaposlenih ne zna da li su određene procedure ispoštovane na njihovom radnom mestu.

„Poražavajuća činjenica je da 80 odsto novinara nije pohađalo obuku o načinima za ostvarivanje i zaštitu radnih i profesionalnih prava“, rekao je Milić.

Jedna od autorki publikacije, Smiljana Milinkov, govorila je o rodnoj neravnopravnosti i pravima novinara na radnom mestu.

„Novinarke i medijske radnice formalno su obrazovanije od kolega“, rekla je Milinkov i dodala da je žena više među fakultetski obrazovanim radnicima u medijima, dok su muškarci brojniji među onima koji imaju srednju školu.

Takođe, istraživanje je pokazalo da žene više obavljaju novinarski posao, dok su muškarci na uredničkim pozicijama.

„Istraživanja su pokazala da su novinari koji izveštavaju na jeziku nacionalnih zajednica u lošijem položaju od novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku. Osećaju se manje vredno kao profesionalci i ljudi. Niko od njih ne prima platu višu od 80.000“, rekla je Milinkov.

Jelena Kleut, koja je uz Kleut i Milića takođe autorka publikacije, govorila je o položaju frilensera u netipičnom radnom odnosu.

„Od 144 ispitanika, 56 njih nije u stalnom radnom odnosu. Ova brojka pokazuje da za posao novinara više nije potrebna redakcija“, rekla je Kleut.

Na početku karijere, mladi novinari obično čekaju stalni radni odnos i svrstavaju se u ovu grupu. Ali, istraživanje je pokazalo da se veliki broj novinara koji imaju više od 11 godina iskustva, svrstavaju u frilensere.

Zabrinjavajući podatak je da čak 12,7 odsto frilensera nije imalo nikakva primanja u poslednja tri meseca, a čak 14,5 odsto je imalo primanja manja od 20.000 dinara na mesečnom nivou.

Sa druge strane, istraživanje je pokazalo da frilens novinari imaju veću slobodu kad je reč o temama kojima će se baviti i veći izbor sagovornika.

Publikacija je predstavljena preko Zoom platforme, a moderator događaja bila je Vladimira Dorčova Valtnerova.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend