17. nov 2022.

Otvoren poziv za The State of Data Journalism 2022

Svrha ankete Stanje novinarstva podataka je da stvori uvid u zajednicu novinarstva podataka, korišćene alate i tehnologiju i da uhvati kako se data novinarstvo razvija. Nakon uspešnog prvog izdanja u 2021. sa preko 1500 učesnika, anketa se sada vraća. Uključuje i poseban modul o sukobu Rusije i Ukrajine. Anketa se zatvara 31. decembra 2022., a rezultate ćemo podeliti početkom 2023.

Ko treba da učestvuje i zašto?

Anketa je otvorena za sve koji učestvuju u oblasti data novinarstva: novinare sa podacima u novinskim organizacijama, edukatore, slobodnjake, studente i penzionisane data novinare. Bez obzira da li koristite softver, tabele ili programiranje, ova anketa je otvorena za sve koji su aktivni ili zainteresovani za ovu oblast. Tražimo i podstičemo globalno učešće!

Ovo je jedinstvena prilika da podelite svoju perspektivu o današnjem stanju novinarstva podataka i karakteristikama njegovog ekosistema

Imate priliku da osvojite fantastične nagrade

Vaše povratne informacije će pomoći da se pokrene diskusija o stanju na terenu i njegovom razvoju

Za popunjavanje ankete potrebno je oko 15 minuta. Većina pitanja je opciona. Anketa je dostupna na engleskom, španskom, arapskom i italijanskom jeziku.

Podaci i privatnost

Anketa je anonimna i u skladu je sa GDPR standardima

Rezultati će biti javno podeljeni, uključujući anonimizovani skup podataka iz koga uklanjamo sve identifikacione informacije

Sve identifikacione informacije koje dostavite da biste učestvovali u našoj nagradnoj igri biće dostupne samo internom timu DataJournalism.com

Naša misija

Data novinarstvo je sada uspostavljeni deo medijskog ekosistema, sa mnogim redakcijama koji imaju namenski tim za podatke, a drugi žele da ga stvore. Oblast je mlada i brzo se razvija, kao što je objašnjeno u našem najnovijem izdanju Priručnika o novinarstvu podataka.

Mislimo da status osnivanja ove oblasti znači da novinarstvo podataka zaslužuje da bude mapirano i da njegova brza evolucija ukazuje na potrebu za kontinuiranim snimcima koji hvataju vremenske trendove. Data novinarstvo čine pojedinci koji spajaju različite izvore podataka, alate za analizu i vizuelizaciju, kako bi stvorili moćno pripovedanje. Šta je onda moguće i kako se stvari rade, pitamo?

Ipak, takođe priznajemo izazov za usavršavanje u tipično nenovinarskim domenima, kao što su statistika, vizuelizacija podataka i programiranje. I dalje od toga, da idemo u korak sa tempom rada koji se razvija. Novi alati se usvajaju, a neki vide zoru dana. Strukture tima se menjaju i otvaraju se nove mogućnosti za posao. Sve vreme, novinari podataka su pogođeni istim borbama drugih medijskih igrača: smanjenjem resursa i oskudicom vremena, što je dodatno pogoršala pandemija COVID-19.

Prošle godine smo pokrenuli prvo istraživanje o stanju novinarstva podataka, najveće i najnovije istraživanje o data novinarstvu. Iz njegovih rezultata proizašla su zanimljiva zapažanja, uključujući koliko je samoučenje kao praksa da se radi posao, koliko je nejednak pristup i kvalitet podataka u različitim zemljama, potvrđena i geografskim trendovima u pogledu vrsta izvora podataka. korišćeni.

Ove godine se vraća anketa, sa posebnim modulom o pokrivanju sukoba između Rusije i Ukrajine. Da bismo izbegli odugovlačenje ankete, smanjili smo broj pitanja u drugim odeljcima, oslanjajući se na prošlogodišnje povratne informacije korisnika.

Hvala vam što ste nam se pridružili u našoj misiji praćenja i mapiranja stanja data novinarstva danas.

Više na https://datajournalism.com/survey/2022/

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend