29. mar 2023.

Podnošenje prijava za lokalni prekogranični program grantova za novinarstvo

Postoji li priča u vašem lokalnom gradu, negde u Evropi, za koju mislite da je vredna da podelite sa ostatkom sveta? Ako je odgovor da, ali vam nedostaju resursi, možda imamo rešenje za vas: grant za podršku lokalnim istraživačkim novinarima i/ili lokalnim novinskim medijima iz nekoliko evropskih zemalja koji žele da se bave istraživačkim izveštavanjem na lokalnom nivou u skladu sa evropskim nivom.

  • Zašto lokal? U svakom kutku i pukotini sveta, mnogo je priča koje čekaju da budu ispričane. Ovaj program grantova ima za cilj da se uhvati u koštac sa nedostatkom lokalnih novinara i medijskim pustinjama davanjem grantova za kvalitetne novinarske projekte.
  • Zašto prekogranični? Lokalne vesti privlače lokalnu publiku, ali lokalne vesti u saradnji sa drugim evropskim novinarima dopiru do šire publike i stavljaju nacionalna pitanja u perspektivu.
  • Zašto istraživačko novinarstvo? Istraga je dugotrajna i skupa i stoga nije uvijek prioritet za lokalne medije. Međutim, istraživačko novinarstvo pomaže jačanju poverenja građana u medije i doprinosi demokratskom životu gradova i regiona

Grant može pokriti radno vreme i troškove kao što su logistika, putovanja, osiguranje, pravna podrška, saveti o upravljanju rizicima i bezbednosna pitanja. Pored finansijske podrške, timovi se mogu prijaviti i za mentorstvo iskusnog profesionalnog novinara, bilo da pomogne u sadržaju vaše priče ili da razvije veštine u određenoj oblasti.

Ovaj program finansijski zajedno podržavaju Evropska komisija (Kreativna Evropa) i Fondacija Adessium (Holandija), a koordiniraju Journalismfund.eu (Belgija), Transitions (Češka), SSE Riga Centar za medijske studije (Letonija) i Evropski Savez novinara (Belgija).

Da biste se prijavili ili saznali više o kriterijumima podobnosti i evaluaciji, rasporedu, postupku žirija i uslovima granta, posetite: https://crossborderlocal.eu/en.

Kontakt:

Ronald Tipan, koordinator projekta

Program grantova za lokalno prekogranično novinarstvo

local@journalismfund.eu

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend