21. jun 2023.

Potvrđen novi izdavač Somborskih novina

Akcionarsko društvo Somborske novine na skupštinskom zasedanju izglasalo prenos izdavačkih prava.

Time je ovo akcionarsko društvo ostalo praktično bez ozbiljne imovine, obzirom da izdavačka prava odnose na upotrebu prepoznatljivog znaka i naziva, odnosno štampanje Somborskih novina koje su počele da izlaze 1954. godine.

– Skupština akcionara je donela odluku o potvrđivanju ugovora o prenosu izdavačkih prava kojim se menja izdavač medija – lista Somborske novine, sa NIP Somborske novine AD Sombor na Milan Šveljo PR proizvodnja kinematografskih dela, audiovizuelnih proizvoda i televizijskih programa „Video kreativa tim Sombor” – piše u odluci objavljenoj na sajtu Beogradske berze, koju je potpisala predsednica Skupštine akcionara Nagorka Martić.

Očekivano, nisu objavljeni detalji ugovora, pa ostaje nepoznanica pod kojim uslovima su preneta izdavačka prava na preduzetničku radnju Milana Švelja, kakva će biti sudbina preostale imovine akcionarskog društva i službenih prostorija. Nije objašnjeno ni kako će biti izvršen prenos sredstava pošto je šest od sedam računa Somborske novine AD u neprekidnoj blokadi od skoro sto dana. Trenutni minus je nepunih 2,9 miliona dinara. Nije teško naslutiti kakva će biti sudbina akcionarskog društva po prenosu izdavačkih prava.

Somborske novine su osnovane pre 69 godina kao samostalni list. Petnaestak godine kasnije pridružene su tada formiranom Informativnom centru Sombor od koga se ponovo razdvajaju pred petooktobarske promene. Krajem maja 2007. godine NIP Somborske novine privatizovao je konzorcijum u kome se između ostalih nalazili bivši čelnik beogradskog DB-a Dušan Stupar i aktuelni direktor akcionarskog društva Srđan Vučurević, te Nenad Rončević i Miodrag Nikić. Učesnici te aukcije, uz konzorcijum, bili su tadašnji urednik Slobodan Jerković i privrednik Daniel Malbaša. Somborske novine su prodate 21 milion dinara (oko 260.000 evra), iako je početna cena bila postavljena na manje od 700.000 dinara ili osam i po hiljada evra.

Vredi zabeležiti i da su to javno nadmetanje, 2007. godine, uživo iz publike pratili tada visoko pozicionirani članovi DSS-a, Goran Bulajić i Milorad Veljović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend