10. feb 2019.

Povratak Olje Bećković i „Utiska“: Stvara se slobodna zona bez cenzure i straha

Autorka emisije Utisak nedelje, Olja Bećković, ocenila je odluku United Medije i Top kanala, da se njena emisija od aprila vrati na male ekrane, kao proglas da se pravi nova slobodna zona gde će autori bez straha i cenzure moći da rade, a gledaoci ponovo dobiti šansu da putem telefonskog poziva prokomentarišu svoj utisak nedelje.

Ili „laku noć“, „dobro veče“ ili „vidimo se za četiri i po godine“, jer toliko je prošlo od poslednjeg Utiska nedelje. Ukidanje emisije za autorku Olju Bećković, bio je znak da se ukida sve što i malo liči na slobodu govora i mišljenja. Zbog toga je, kaže, odluka čelnika Top kanala, da u svoju šemu uvrste i cenzirisan Utisak nedelje, pročitana kao hrabrost i stvaranje slobodne zone.

„Pre četiri i po godine kad je ukinut Utisak nedelje, to je veliki deo javnosti doživeo kao nešto mnogo više od ukidanja jedne televizijske emisije i to je stvarno bio početak i neka formalna i zvanična objava – dosta je bilo, nema nikakve šanse ni za kakav normalan dijalog, normalan razgovor i na bilo šta što liči na slobodu govora. U tom smislu odluka Top kanala da se posle četiri i po godine vrati Utisak nedelje na isti način se ne tumači kao neka jednostavna odluka menadžmenta jedne televizije da napravi novu programsku šemu. To više zvuči kao jedan proglas i oslobođenje, jedan manifest slobode i proglas da se pravi nova slobodna zona na kojoj će ljudi moći da rade onako kako su nekad radili. I u tom smislu se osećam, baš kao to, vraćam se“, kaže autorka emisije Utisak nedelje Olja Bećković.

Sigurna je da u njenim emisijama neće biti cenzure i da je to i jedini uslov pod kojim pristaje da radi. Kaže da se u emisiji neće ništa promeniti, sve ostaje isto, pa i gosti.

„Biće telefonskih poziva i ja prosto ne znam da li više čekam da kažem dobro veče ili laku noć“, dodaje Bećković.

Laku noć Srbiji, zbog medijskog mraka, rekao je radio voditelj, kultne radijske emisije Mentalno razgibavanje, Darko Mitrović. Kaže da ga jedino sloboda govora može vratiti u etar.

„Kad sam razgovarao sa čelnicima United media grupe, shvatio sam da je to jedina televizija i jedine televizije koje su u sklopu vaše kompanije, gde ti možeš bez ikakve bojazni da ćeš biti cenzurisan, gde će ti biti uskraćivana sloboda izražavanja. To mi je glavni motiv što dolazim ponovo da radim Razgibavanje“, rekao je autor emisije „Razgibavanje“ Darko Mitrović.

Autor popularnog serijala Mile protiv tranzicije, smatra da je tema za nove epizode bilo sve vreme i da se nisu ni malo promenile, ali i to da nije bilo zainteresovanih emitera.

„Prva ponuda koja je stigla mi smo počeli da radimo seriju, inače ona je sve vreme tu, mi smo je stavili u fioku, ali pošto smo mi u zamrznutom vremenu, sve je isto ovde u stvari, sve je opet“, navodi autor Srđa Anđelić.

Za novinare redakcije Insajder.net, nije opet. Posle 15 godina od otkrivanja zloupotreba i propusta u sistemu, kreće nova emisija, koja u fokus stavlja čoveka, i pomaže građanima u njihovoj borbi sa sistemom.

„Cilj je da novinarstvo približimo običnim građanima, jer mi smo radeći velike priče, uvek nailazili na te priče, da tako kažem malog čoveka i zato smo rešili da se nova redakcija zapravo bavi problemima koje taj loš sistem pravi građanima“, rekla je novinarka Insajdera Irena Stević.

Velike male priče, redakcije Insajder.net, kao i necenzurisane emisije Utisak nedelje i Razgibavanje, kao i nove epizode iz serijala Mile protiv tranzicije, gledajte od aprila, na kanalu Top televizije koja je deo kompanije United media u okviru koje posluje i Televizija N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend