30. okt 2022.

Rođendan N1, osam godina borbe za zdraviji medijski prostor

Kao što je svima u oktobru jasno da je vazduh u Srbiji zagađen, golim okom se vidi da se i javnost sistematski truje kontrolisanim medijima. Simbolično, građani Srbije iz godine u godinu gledaju i čitaju sve zagađeniji, toksičan medijski prostor. Laži, spinovi, zamena teza i dezinformacije svakodnevica su u medijima u Srbiji. Naš cilj, kada smo počeli pre osam godina, bio je da vam pružimo dašak svežeg i čistog medijskog vazduha, lišenog obmana i dezinformacija. Trudimo se da vam pokažemo ono što drugi neće ili ne smeju. Da ukažemo na laži, prevare i zloupotrebu. Da budemo na mestu događaja u pravo vreme, da vas informišemo nepristrasno, da vam damo priliku da kažete šta mislite, da vas zaštitimo od nasilnika, da otkrijemo vaše probleme kako bi nadležni odreagovali i rešili ih.

Otpori tom pristupu novinarstva su sve veći. Za nas je vest ono što neko pokušava da sakrije, a cilj onih koji imaju vlast i moć je da to ostane nevidljivo. Zato smo tokom ovih godina nazivani izdajnicima, stranim agentima i neprijateljima države. Zato su angažovane armije botova koje prate svaki sekund našeg programa i svaku objavljenu vest na portalu kako bi pronašli i kreirali razlog za napad.

O apsurdnosti konstrukcija u tabloidima, za koje se kasnije vezuju političari, ne vredi trošiti reči, mada smo svesni da ta količina svakodnevne propagande ostavlja posledice na javno mnjenje. Najnovija analiza fondacije Slavko Ćuruvija pokazala je da su političari u Srbiji od aprila do jula, u medijima i na društvenim mrežama, napali kritičke novinare najmanje 68 puta, najviše medije u sastavu United Media grupe, od toga N1 bar 24 puta.

Pre godinu dana, za naš sedmi rođendan, poslali smo otvoreni poziv vlastima da se uzdrže od napada makar šest meseci, da pokažu da su spremni da igraju fer makar pola godine. Nisu se ni osvrnuli, ni zamislili na sekund da iz pozicije moći odustanu od napada na N1. Naprotiv, koriste sve moguće alate kako bi nas uništili.

Pored pritisaka u režimskim medijima, skupštini, na društvenim mrežama, sve je jasnija taktika ekonomskog plana uništenja. Korišćenjem državnog Telekoma napadaju se korisnici SBB mreže, jedinoj na kojoj se N1 emituje u Srbiji.

Pod plaštom tržišne utakmice nude se nerealne tarife za prelazak iz SBB-a, agresivno se napadaju građani na kućnim vratima, a sada i ispred poslovnica našeg kablovskog operatora stoje zaposleni MTS-a i ubeđuju građane da odustanu od SBB, a time zapravo od N1.

Engleska Premijer liga, plaćena 600 miliona evra iz kase državne kompanije, postala je alatka za uništenje slobodnih medija. Međunarodna pravila u tržišnoj utakmici nisu bitna, važno je samo da nas gleda što manje ljudi, a da se strani investitor natera da odustane od posla u Srbiji.

Svesni smo da nismo jedini medij koji je na udaru i da je mnogo ugoženih novinara. Zato smo uvek tu da ih podržimo i pokušamo da se zajedno izborimo za pravedno demokratsko društvo.

Umesto da nas oslabe tim pritiscima, vlast nas je ojačala. Na portalu imamo više sadržaja nego ikada do sada, a broj jedinstvenih posetilaca koji se informišu preko N1 konstantno raste. Na TV-u smo uveli nove i osvežili stare formate. Uskoro vas očekuje “Novi dan” u novom ruhu, “Rekonstrukcija” je izašla iz studija i stigla do vašeg mesta, dokumentarni serijal vam donosi nove priče “Ispod površine”, a da bolje vidite dan kada padne noć od ove jeseni gledate u emisiji “Newsnight”.

I dalje ćemo pratiti sve događaje u “N1 studiju uživo”, gledati iz svih uglova u “360 stepeni”, “Da razumemo” i Srbiju i svet u “Global fokusu”, videti “Dan uživo”, pratiti regionalne “Crvene linije”, ekonomske trendove u “Info bizu”, ali i kulturnu “Scenu”. Videćete i nove epizode “Junaka doba zlog”, a posle “Dnevnika” saznaćete šta je “Iza vesti”.

Naši novinari ostaju posvećeni vama i obećavaju vam da neće praviti kompromise ni u devetoj godini zagađene atmosfere u koju ulazimo zajedno.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend