06. mar 2020.

Tatjana Đorđević Simić, predsednica Udruženja stranih novinara u Milanu

Novinarka i članica Udruženja novinara Srbije Tatjana Đorđević Simić juče je na Skupštini Udruženja stranih novinara u Milanu (Foreign Press Association of Milan/Associazione Stampa Estera di Milano) izabrana za predsednicu tog udruženja.

Đorđević Simić je prva državljanka Srbije na čelu ove asocijacije i predvodiće je naredne dve godine.

„Naše udruženje je oduvek bilo aktivno u kulturno-političkom životu Italije. Sedište u Rimu se nalazi pored italijanskog parlamenta ‘Palazzo Chigi’ i to je ogromna privilegija za novinare koji tamo rade“, rekla je za Udruženje novinara Srbije Đorđević Simić.

Kaže da osim podrške i olakšica koje pruža dopisnicima iz Italije ovo udruženje organizuje događaje, konferencije, medijska putovanja, profesionalne kurseve…

„Svake godine organizujemo događaj posvećen novinarstvu i komunikaciji, takozvani „Festa d’Estate„, koji okuplja više od 500 zvanica, novinara, političara, umetnika i drugih ljudi iz javnog života. Prošle godine je održan u milanskom muzeju za dizajn „Triennale di Milano“, jednom od najvećih muzeja tog tipa u svetu“, navodi ona.

Đorđević Simić je slobodna novinarka, a u Milanu živi i radi već 14 godina. Karijeru je počela na beogradskom Radio Indeksu, a posle završenih studija novinarstva na Fakultetu političkih nauka odselila se u Italiju.

Sarađivala je sa RTS-om, Ilustrovanom Politikom, časopisima za dizajn i modu Kuća Stil, Harper’s Bazar, hrvatskim portalom Novosti i drugim medijima u Srbiji i regionu. Trenutno piše za Al Džaziru i nedeljnik Vreme. U Italiji je pisala za časopise i portale koji se bave geopolitikom Balkana, poput Babelmed.net, magazin EastWestOsservatorio dei Balcani e Caucaso, a trenutno piše za portal Frontierenews.it.

„Biti dopisnik pre 20 ili 30 godina bila je privilegija retkih novinara. Danas to nije više tako, jer se način komunikacije i novinarstvo promenilo. Naši članovi su novinari koji sarađuju sa velikim i značajnim medijima širom sveta, ali sve je manje stalnih dopisnika. Uglavnom sarađujemo sa više medija istovremeno, što ima i svojih prednosti“, kaže ona.

Italijansko Udruženje stranih novinara, sa sedištima u Rimu i Milanu, osnovano je 1912. godine, okuplja više od 500 dopisnika iz celog sveta i najveće je i najstarije udruženje stranih novinara na svetu. Novinari ovog udruženja su dopisnici američkih Njujork Tajmsa, Vašington posta, Si-En-Ena, britanskih Gardijana i Bi-Bi-Sija, nemačkog Špigla…

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend