09. avg 2022.

UNS poziva mlade novinare i studente na jednodnevni kurs koji vodi Jelena Zorić – „Afera Jovanjica – dokumenti, izvori i novinarska misija“

Udruženje novinara Srbije organizuje za mlade novinare i studente novinarstva jednodnevni kurs „Afera Jovanjica – dokumenti, izvori i novinarska misija“, koji će voditi nagrađivana novinarka Jelena Zorić.

Organizovana proizvodnja i trgovina marihuanom u koju su uz osuđivane kriminalce umešani i predstavnici bezbednosnih službi i policije, razotkrivena je, ali sudski epilog se ne nazire.

U vreme u kom su institucije nemoćne, dokaz je upravo „Afera Jovanjica“, u prvi plan izbili su novinari koji se u najboljem interesu javnosti, uz ličnu hrabrost, bore da tačne informacije ugledaju svetlost dana.

Jelena Zorić, novinarka je koja ne prestaje da podseća na novinarsku misiju i pronalazi načine da proverene informacije objavljuje uprkos tome što je i sama postala meta prvooptuženih u „Jovanjici“ i njihovih advokata, visokih funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke i opozicionih prvaka.

Na kursu će mladim novinarima i studentima novinarstva Jelena Zorić govoriti o načinu na koji radi, važnosti unakrsne provere dokumenata i izjava izvora, čuvanju novinarskih izvora i ulozi novinarstva u pokretanju institucija da rade svoj posao.

Biće reči i o važnosti dugotrajnog rada na pojedinim slučajevima, ali i borbi protiv tabloidnih hajki i ulozi novinara u vraćanju poverenja u novinarstvo koje radi u interesu „malog čoveka“.

Broj mesta na kursu je ograničen.

Za kurs se mogu prijaviti studenti novinarstva i mladi novinari, do 35 godina, tako što će na imejl vesna.masalovic@uns.rs poslati svoju kratku biografiju sa kontakt podacima.

Kurs će biti organizovan 1. septembra 2022. godine za fizički prisutne polaznike i polaznike na daljinu.

Prijave je potrebno poslati do 25. avgusta.

Prilikom prijave potrebno je naglasiti da li polaznik želi da fizički prisustvuje kursu ili će u radu učestvovati na daljinu.

Jelena Zorić novinarka je nedeljnika Vreme i istraživačke mreže BIRN. Radila je na televizijama Insajder, N1 i Studio B.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend