11. avg 2023.

ABC napušta Twitter: Australijski javni emiter ugasio gotovo sve naloge na X-u

"Toksična interakcija" jedan od razloga odlaska sa X-a.

Javni emiter Australije ABC gasi gotovo sve svoje službene naloge na Twitteru, platformi odnedavno poznatoj pod nazivom X koja je u vlasništvu Elona Muska navodeći da su razlozi „toksična interakcija“, cijena te bolja interakcija sa ABC sadržajem na drugim platformama društvenih mreža, javio je Guardian u srijedu.

Na X-u će ostati samo četiri preostala zvanična naloga: @abcnews, @abcsport, @abcchinese i glavni nalog @abcaustralia.

„Od danas će drugi ABC nalozi biti ukinuti“, rekao je generalni direktor ABC-a David Anderson zaposlenima u korporaciji.

Guardian podsjeća da je nekoliko istaknutih novinara ABC-a napustilo Twitter nakon što su bili izloženi zlostavljanju, uključujući voditeljicu News Breakfasta Lisu Millar i voditeljicu Australian Storyja Leigh Sales.

„Također smo otkrili da zatvaranje pojedinačnih programskih naloga pomaže u ograničavanju izloženosti članova tima toksičnim interakcijama koje, nažalost, postaju sve zastupljenije na X-u“, kazao je Anderson.

„X je smanjio svoje timove za povjerenje i sigurnost. Osim toga, uvodi naknade koje platformu čine sve skupljom za korištenje“, dodao je.

ABC je također zatvorio i nalog @abcemergency i uputio ljude na njihovu lokalnu radio stanicu i web stranicu ABC-a za hitne informacije.

Nalog @Q+A je također arhiviran, čime je okončana duga veza između talk showa i platforme.

Navodi se da će ABC Media Watch nalog ostati na X-u jer je program nezavisan i ne može se objavljivati na nalogu ABC za vijesti.

Ova najava, piše Guardian, dolazi nakon što je ABC nedavno prebacio resurse za pravljenje sadržaja na drugim platformama društvenih mreža, uključujući TikTok i Instagram.

Anderson je rekao da se velika većina publike na društvenim mrežama ABC-a nalazi na službenim stranicama na YouTubeu, Facebooku, Instagramu i TikToku.

„Želimo da fokusiramo naš trud i resurse na to gde se nalazi naša publika“, rekao je on.

ABC je treći veliki javni servis koji je otišao sa Twittera, nakon što su to učinili NPR i PBS u aprilu, koji su to uradili jer ih je Musk označio kao „državne medije“.

U aprilu su ABC i SBS također označeni kao „mediji koje finansira vlada“, no tada je glasnogovornik mreže rekao da ABC ne planira da prati NPR i PBS tako što će napustiti Twitter.

„ABC trenutno nema planove da ugasi sve svoje Twitter naloge. Sarađujemo s Twitterom u vezi sa promjenama u verifikaciji naloga i oznakama“, navedeno je tada.

Guardian navodi da će odlazak ABC-a biti kraj „zdrave veze“ sa platformom podsjećajući da je bivši izvršni direktor ABC-a Mark Scott platformu nazivao „radošću“ te je ohrabrivao novinare da se pridruže platformi i promovisao ABC-ovo korištenje Twittera za širenje njihovog sadržaja.

„Twitter me podsjeća na sjedenje u redakciji i gledanje informacija koje stižu od velikih svjetskih medijskih organizacija: Reuters, Dow Jones i Associated Press, New York Times, The Guardian, AFP“, izjavio je 2010. godine.

Izvor: Guardian

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend