19. apr 2023.

Austrija: EFJ poziva poslanike da odbiju nacrt zakona kojim se ukida štampano izdanje Viener Zeitunga

Novi nacrt zakona koji je predstavila austrijska ministarka medija Susanne Raab (OVP), predstavljen u parlamentu 30. marta 2023., trajno bi zaustavio štampanje najstarijih dnevnih novina na svetu, Viener Zeitung. Vladini planovi da prestane da finansira državne novine kao štampane dnevne novine vidi se kao udar na medijski pluralizam i kvalitetne informacije u Austriji. Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim ograncima Austrijskoj uniji novinara (GPA) u pozivu poslanicima da odbace nacrt zakona o kome će se glasati sledeće nedelje.

Nacrt zakona „o unapređenju kvalitetnog novinarstva“ predviđa da se štampano izdanje Viener Zeitunga ukine od jula 2023. i da se premesti na internet – i dalje se pominje mogućnost deset štampanih brojeva godišnje ako finansije dozvoljavaju. Razlog za ukidanje je primena direktive EU „o upotrebi digitalnih alata i procedura u kompanijskom pravu“, koja nalaže kompanijama da postavljaju javne oglase – zakon koji se, prema kritičari, koristi kao zataškavanje.

Novine bi pretrpele ogroman gubitak prihoda jer se tri četvrtine javnih sredstava izdvaja za njegovu štampanu verziju. Prve informacije koje je kompanija podelila otkrile su da će 100 zaposlenih biti pogođeno ovim rezovima. Sveobuhvatni socijalni plan tek treba da bude predstavljen.

O modelu finansiranja Viener Zeitunga, kreiranom 1703. godine, raspravlja se nekoliko godina, a pokušaji sadašnjih i prethodnih vlada da prestanu da ga finansiraju bili su oštro kritikovani.

„Nacrt zakona o budućnosti Viener Zeitunga je bezvredan. Ne unosite ga u parlament, bacite ga“, zahteva Eike-Klemens Kulman, predsednik sindikata novinara u sindikatu GPA. Ideje u zakonu ne znače nikakve šanse za sigurnu budućnost nezavisnog kvalitetnog medija, već samo donose smrtni udarac na rate za najstarije dnevne novine na svetu koje još uvek izlaze.

Direktorka EFJ Renate Schroeder rekla je: „Viener Zeitung, ali i Veće za štampu i javni emiter ORF biće podvrgnuti finansijskom pritisku prema ovom zakonu. Neke izdavačke kuće su poslednjih dana već najavile planove za otpuštanje zaposlenih. U zemlji koja poslednjih godina konstantno gubi poziciju u indeksu slobode štampe, gde pluralizam medija gotovo da i ne postoji i koja je pogođena relaksacijskim skandalima visokog profila i mešanjem politike i medija, EFJ smatra da je austrijska vlada je na pogrešnom putu. Medijski pejzaž u Austriji je masovno ugrožen svim ovim merama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend