18. jan 2021.

Beloruski bloger štrajkuje glađu dva meseca

Popularnom beloruskom blogeru Igoru Losiku pretila je trogodišnja kazna zatvora pošto je uhapšen u junu uoči spornih predsedničkih izbora koji su pokrenuli talas protesta i surove akcije vlasti pod autoritarnim liderom Aleksandrom Lukašenkom koji je na vlasti od 1994, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Protiv Losika, koji je konsultant RSE-a za nove medijske tehnologije, 15. decembra su podignute nove optužbe s mogućom kaznom od osam godina zatvora ako bude proglašen krivim. U znak protesta, Losik, kojeg aktivisti za ljudska prava prepoznaju kao političkog zatvorenika, pokrenuo je štrajk glađu.

Njegova supruga Darja Losik rekla je za Karent tajm (Current Time) da se zdravlje njenog supruga pogoršava i da dobija minimalnu medicinsku pomoć.

„Igorov advokat ga je juče video. Igor kaže da se oseća dobro, ali je advokat rekao da je izgledao bledo i veoma bolesno. Prate mu krvni pritisak i s vremena na vreme mu mere težinu, i to je sve što rade da provere njegovo zdravlje“, rekla je Darja Losik za Karent tajm, medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA).

Losik (28) je uhapšen uoči predsedničkih izbora 9. avgusta posle kojih je Lukašenko tvrdio da je ubedljivo pobedio usred navoda o široko rasprostranjenim izbornim neregularnostima. Od tada se u Belorusiji gotovo svakog dana održavaju demonstracije, bez premca po veličini i obimu u postsovjetskoj istoriji te zemlje.

Uoči i posle glasanja, vlasti pod Lukašenkom pokrenule su represiju privevši skoro 30.000 ljudi, dok su zatvorene desetine novinara, opozicionara, potencijalnih predsedničkih kandidata, građanskih aktivista i boraca za ljudska prava, naveo je Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW) 13. januara, kada je objavio svoj „Svetski izveštaj 2021“ (World Report 2021).

„U proteklih godinu dana, beloruska vlada oborila je svoj užasan rekord brutalnosti i represije“, rekao je Hju Vilijamson (Hugh Williamson), direktor HRV-a za Evropu i centralnu Aziju. „Nije štedela truda da uguši drugačija mišljenja u gotovo svim slojevima društva.“

Povećanje pritiska

Losik je uhapšen 25. juna i vlasti su ga optužile da je koristio svoj popularni kanal na društvenoj mreži Telegram za „pripremu narušavanja javnog reda i mira“ uoči glasanja 9. avgusta.

Poslat je u pritvorni centar Okrestina u Minsku, za koji je Amnesti internešnal (Amnesty International) naveo da je „sinonim za mučenje“. Bivši pritvorenici pričali su kako stražari brutalno tuku ljude u Okrestini i drugim zatvorima u Belorusiji.

Dan posle njegovog hapšenja, Amnesti internešnal optužio je beloruske vlasti da su pokrenule „obuhvatnu čistku drugačijih glasova“.

Beloruska organizacija za ljudska prava Vjasna je Losika i druge uhapšene blogere i aktiviste označila kao političke zatvorenike.

Losik se 15. decembra suočio s novom, težom optužbom za pomaganje pripreme masovnih nereda ili organizovanje nemira. Prvobitno je optužen za pomaganje u pripremi kršenja javnog reda, za šta je predviđena maksimalna kazna od tri godine zatvora. Ako bude proglašen krivim za najnoviju optužbu, Losik bi mogao biti poslat u zatvor na osam godina.

Ubrzo posle objavljivanja nove optužbe, Losik je objavio da stupa u štrajk glađu.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, čije pristalice tvrde da je zapravo pobedila na izborima u avgustu, pozvala je Beloruse da podrže zatvorene protivnike Lukašenkovog režima, izdvojivši Losika.

„Mnogi Belorusi proslavili su Novu godinu s rođacima i prijateljima. Ali 568 ljudi je provelo tu noć iza rešetaka: 112 je privedeno prema Članu 23.34, 287 je osumnjičeno u krivičnim predmetima, a 169 su politički zatvorenici“, navela je 4. januara Tihanovskaja u saopštenju na svojom sajtu.

Tihanovskaja, koja je posle izbora otišla u susednu Litvaniju nakon pretnji njoj i njenoj porodici, rekla je da su Losiku uskraćeni pisma i dnevna štampa. „Držan je u prostoriji u suterenu u kojoj se ne može napraviti ni nekoliko koraka“.

Losiku je takođe uskraćena mogućnost da 4. januara proslavi prvi rođendan svoje ćerke, rekla je ona. „Nemoguće je vratiti Igoru šest meseci njegovog života koje je proveo u zatvoru, kao što je nemoguće vratiti mu mogućnost da zagrli svoju ćerku. Ali u našoj je moći da olakšamo njegov povratak kući i da mu pružimo podršku“, rekla je Tihanovskaja i pozvala Beloruse da Losiku i drugim uhapšenima pošalju pisma podrške.

Darja Losik rekla je za Karent tajm 13. januara da joj je dao snagu razgovor koji je imala s Tihanovskajom, „zato što sam veoma zabrinuta i svakog dan ima toliko puno stresa“.

Represija protiv demonstranata

Uprkos zastrašivanju koje sprovode vlasti, Belorusi i dalje izlaze na ulice tražeći nove izbore i pravdu zbog zloupotreba.

Do sredine novembra, naveo je HRW u svom godišnjem izveštaju, beloruska policija privela je više od 25.000 ljudi, uključujući više od 1.000 samo tokom vikenda početkom novembra.

U novembru je takođe umro Raman Bandarenka. On je preminuo od povreda koje mu je tokom okrutnog premlaćivanja u Minsku nanela grupa maskiranih napadača za koje Vjasna tvrdi da su povezani s vlastima.

Vlasti su otvorile nekoliko preliminarnih istraga zbog zlostavljanja demonstranata, ali nijedan krivični slučaj, naveo je Hjuman rajts voč koji je ukazao da su „stotine politički motivisanih krivičnih postupaka“ otvorene „protiv opozicionara, demonstranata i njihovih pristalica, građanskih aktivista i boraca za ljudska prava“.

Prema Vjasni, najmanje 121 Belorus iza rešetaka čeka suđenje. U mnogim slučajevima policija je privela, tukla, kaznila ili deportovala novinare koji su pratili proteste i oduzela im akreditacije. Početkom avgusta vlasti su privremeno blokirale desetine sajtova i danima strogo ograničavale pristup internetu.

Belorusko udruženje novinara dokumentovalo je 336 pritvaranja novinara i 60 slučajeva nasilja nad novinarima u mesecima posle predsedničkih izbora.

‘Neću stati’

Uprkos zdravstvenim problemima, Losik nastavlja da prkosi, obećavajući da će nastaviti štrajk glađu sve dok ne budu povučene optužbe protiv njega.

„Molim sve vas – nema potrebe da pokušavate da me ubedite da prekinem štrajk glađu ili odustanem. Kako se mogu predati kad su me nelegalno pritvorili na šest meseci?“, naveo je Losik u pismu objavljenom 12. januara na njegovom Telegram kanalu.

„Već sam zaboravio glas svoje ćerke. Shvatam da su moja porodica i svi brižni zabrinuti za moje zdravlje. Ali ja ne mogu i neću stati. Sam ću upravljati svojim životom, ali još uvek imam snage. Verujem u snagu vaše solidarnosti“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend