25. apr 2023.

CNN i FOX News ostali bez velikih voditeljskih zvezda u istom danu

Američka medijska mreža CNN saopštila je da se razilazi sa istaknutim voditeljem Donom Lemonom, koji se nedavno izvinio zbog komentara na račun republikanske predsedničke kandidatkinje Niki Hejli.

„CNN i Don su se razišli“, saopštio je zaposlenima predsedavajući te TV mreže Kris Liht (Chris Licht), a pismo je okačeno i na kompanijski Tviter nalog.

Odluka je objavljena istog dana kada se konkurentska američka konzervativna TV mreža Foks razišla sa svojim najpopularnijim voditeljem Takerom Karlsonom (Tucker Carlson).

„Don će zauvek biti deo CNN porodice, i mi mu zahvaljujemo na doprinosima u poslednjih 17 godina. Želimo mu sve najbolje i navijaćemo za njega u njegovim budućim poduhvatima“, dodao je u saopštenju CNN.

TV mreža nije objasnila zašto Lemon odlazi, ali na Tviter nalogu emisije „CNN jutros“ (CNN This Morning) Lemon je izneo tvrdnju da ga je ova vest iznenadila i opisao ju je kao – svoje otpuštanje. Prethodno se pojavio u sopstvenoj emisiji.

„Jutros me je moj agent obavestio da mi je CNN raskinuo ugovor. Zapanjen sam. Posle 17 godina na CNN smatrao sam da bi neko iz uprave trebalo da bude dovoljno pošten da mi to lično saopšti. Nijednog trenutka nisam dobio ni najmanju naznaku da mi neće biti dopušteno da dalje radim posao koji sam voleo da radim na ovoj TV mreži“, napisao je Lemon.

Oko 45 minuta kasnije, CNN je izdao demanti njegovih tvrdnji na svom zvaničnom Tviter nalogu: „Ssaopštenje Dona Lemona o jutrašnjim događajima nije tačan. Ponuđeno mu je da se sastane sa upravom, ali on je umesto toga objavio saopštenje na Tviteru“.

Asošiejted pres konstatuje da se Lemonovo otpuštanje desilo istog dana kada je Foks njuz saopštio da prekida saradnju sa svojom najvećom voditeljskom zvezdom Takerom Karlsonom, manje od nedelju dana pošto je Foks sklopio nagodbu „tešku“ 787 miliona dolara u sudskom sporu sa kompanijom Dominion voting sistems, u vezi sa izveštavanjem te mreže o izborima 2020. godine.

Foks je izdao saopštenje u kojem navodi da je emisija „Taker Karlson večeras“ (Tucker Carlson Tonight) poslednji put emitovana prošlog petka. „Zahvaljujemo mu na tome što je služio ovoj mreži kao voditelj, a pre toga i kao novinar“, navodi se u saopštenju Foksa, čija su ciljna grupacija republikanci i konzervativci u SAD.

Karlson je postao najpopularnija medijska ličnost Foksa nakon što je 2016. godine zamenio Bila O’Rejlija (Bill O’Reilly) u udarnom terminu.

Lemon je sredinom februara izazvao opšte zgražanje kada je tokom diskusije u „CNN jutros“ koja se dotakla godišta američkih političara izjavio da 51-godišnja Niki Hejli „nije u najboljim godinama“. Kako je tada rekao, najbolje godine za ženu su „njene 20-te, 30-te, i možda njene 40-te“.

Kovoditeljka emisije, Popi Harlou (Poppy Harlow), zamolila je kolegu da razjasni na šta misli. „Je l’ misliš na najbolje godine za odgajanje dece ili najbolje godine da se bude predsednik države“, upitala je.

„Ne pucajte u glasnika. Ja samo kažem kako stoje stvari“, rekao je Lemon, i istu stvar ponovio sat vremena kasnije, zbog čega ga je ukorila koleginica Odi Kornish (Audie Cornish).

Lemon se istog dana izvinio u saopštenju, rekavši da žali zbog svojih „neumesnih i irelevntnih komentara“. Potom ga tri dana nije bilo u emisliji. Vratio se naredne sedmice, kada je objavio izvinjenje, ali ne i epizode emisije koja je bila povod.

U to vreme, predsednik kompanije Liht rekao je osoblju da će Lemon otići na „formalnu obuku“, ali nije kazao kakvu i šta ona podrazumeva, i dodao da je njemu važno da CNN „pravi balans između odgovornosti i podsticanja kulture u kojoj ljudi mogu da uče na svojim greškama i razvijaju se“.

Niki Hejli je kritikovala Lemonove izjave na njen račun kao seksističke i koristila je ovaj incident da pridobije finansijere za svoju kampanju. Povodom današnje odluke Foksa saopštila je da Lemonovo otpuštanje predstavlja „veliki dan za žene na svim stranama“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend