10. feb 2022.

Džo Rogan i Spotifaj – kraj saradnje vredne 100 miliona dolara?

Da li će najslavnijeg svetskog podkastera rasni komentari i analiza Covid-19 krize koštati karijere?

Džo Rogan (Snimak ekrana, Jutjub PowerfulJRE)

Džo Rogan, u javnosti je poznat kao jedan od pionira podkasta kao moderne forme radija. Njegov „The Joe Rogan Experience“, koji je započeo 2009. godine, daleko pre svih ostalih, doneo mu je svetsku slavu. Ljubiteljima borilačkih sportova, Džo je poznato lice, komentator, najjačeg takmičenja ove vrste na svetu – UFC-a, uz naravno osnivača, legendarnog Dejne Vajta, koji je brend sam za sebe.

Sada već dalekog januara 2015. godine podkast je preuzet 11 miliona puta, a već oktobra iste godine ta cifra je bila 16 miliona, čineći ga najmoćnijim podkastom svih vremena.

Trend globalnog rasta krunisan je 19. maja 2020. godine kada je Rogan (koji je uspešno vodio i serijal Fear Factor) objavio da je potpisao višegodišnji ugovor o licenciranju sa švedskom striming kompanijom Spotifaj (Spotify) u vrednosti od oko 100 miliona dolara (kako je tada naveo The Wall Street Journal), što je jedan od najvećih ugovora o licenciranju u podkast biznisu.

I upravo od ove tačke uspeha za Rogana kreću problemi. Jedan od osnivača Spotifaja (uz Martina Lorencona), izvršni direktor Daniel Ek morao javno da istupi pre nekoliko dana i ogradi se od upotrebe rasnih uvreda od strane Džoa Rogana u emisiji emitovanoj prošlog vikenda, rekavši osoblju u dopisu da, „iako smatra da su komentari neverovatno štetni i da nisu u skladu sa vrednostima kompanije“, da ipak „ne veruje da je cenzura pravi odgovor“.

Dok komentari o Covidu-19, možda i mogu da budu pravdani slobodom govora, ove uvrede su Rogana ostavile bez garda.

Ekovi komentari dolaze u trenutku kada se Spotifaj suočava sa krizom bez presedana zbog Roganove prilično slobodne, i kako naučnici tvrde neosnovane retorike retorike o virusu, koja je kompaniju obavila kontroverzama i dovela do toga da sve veći broj podkastera i izvođača napušta platformu.

U epizoda od 31. decembra sa dr Robertom Malounom, virologom kome je nedavno zabranjen pristup Tviteru zbog širenja laži o vakcini, izrečeno je da je „nedavno došlo do eksplozije smrtnih slučajeva povezanih sa vakcinom i da su bolnice finansijski podstaknute da označe Covid-19 kao uzrok smrti pacijenata“. Maloun je naveo i da lideri „koriste anksioznost kako bi hipnotisali ljude“.

Iako i Spotifaj i Ek već neko vreme pokušavaju da ugase medijski požar, tačku na kontroverzu nikako ne uspevaju da stave.

Nil Jang je bio prvi izvođač koji je 25. januara zatražio da se njegova muzika ukloni sa platforme, ubrzo i Džoni Mičel, a i drugi muzičari nastavljaju da se pridružuju rastućem bojkotu.

Rogan, koji je prošle nedelje obećao da će povesti računa o svom verbalnom pristupu pandemiji, izvinio se u subotu ujutru nakon što je video kompilacija u kojoj je koristio reč crnčuga (nigga) naširoko podeljena na društvenim mrežama.

On je naveo da „nije rasista“ i da to nije njegov rečnik poslednjih godina. On je u snimku na Instagramu objavljenom na njegovom nalogu priznao da se ponašao neprikladno, ali i da su snimci izvučeni iz konteksta. „Kad god ste u situaciji da morate da kažete nisam rasista, znači da ste u problemu, a ja sam se očigledno zaje***.“

Nakon Ekovog prvobitnog istupa, Spotifaj se ponovo oglasio, i to saopštenjem prenesenom na CNN Biznisu, u kojem se navodi da će platforma investirati 100 miliona dolara za licenciranje, razvoj i marketing muzike (umetnici i tekstopisci) i audio sadržaja istorijski marginalizovanih grupa.

Ipak, ni ova aktivnost nije stišala buru, pa su nastavljeni pozivi da se Roganu otkaže saradnja. Rogan je samoinicijativno obrisao nekoliko epizoda, ali mu se u tome „tiho“ pridružio i sam Spotifaj, koji je u ponedeljak (po sajtu za praćenje jremissing), uklonio 113 Roganovih emisija.

Ek je morao da popusti pred pritiskom koji je pretio da uruši ovaj švedski IT gigant, čiji je prihod na kraju fiskalne godine 2021, bio skoro 10 milijardi dolara.

Roganu svakako ostaje na raspolaganju platforma YouTube, a da li će mu i ona okrenuti leđa ostaje da se vidi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend