03. jan 2021.

Forin polisi: Političari ugrožavaju nezavisne medije

Najveću opasnost za budućnost nezavisnih medija predstavlja novi talas političkih lidera koji napadaju medije, ocenio je portal Forin polisi (Foreign policy).

U tekstu „Kako se sloboda medija našla na udaru 2020“ portal navodi da su sve učestaliji cenzura nezavisnih medija, zatvaranje novinara i ocena kritičkog novinarstva kao lažnih vesti.

Novi lideri koriste društvene mreže i svoje sledbenike za uznemiravanje novinara, širenje dezinformacija i diskreditaciju nezavisnih medija, piše Forin polisi.

Nezavisno izveštavanje, piše učlanku, otežala je i pandemija korona virusa: naglo se povećao broj ljudi koji prate vesti, kako onlajn tako i preko tradicionalnih medija, što nije neobično u krizama, ali uporedo su porasli i pritisci na medije.

Forin polisi ka primere navodi nestanak kineskog novinara Čina Kjušija koji je izveštavao o epidemiji pre no što su vlasti priznale brzo širenje korona virusa, i hapšenje u Srbiji novinarke Ane Lalić koja je izveštavala o teškim uslovima za rad lekara i nedostatku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodina.

Pandemija je mnogim liderima postala izgovor za dalji pritisak na medije: Sedamnaest zemalja je ove godine donelo zakone protiv „širenja lažnih vesti“, a po tome predodi Mađarska.

U mnogim slučajevima vlade nisu ni morale da primene zakone, jer njihovo samo usvajanje zastrašuje novinare, piše Forin polisi.

Zabrane izlaska i javnih sskupova i druge mere koje su značajno promenile način života, postavile su nove izazove i pred novinare koji pokušavaju da prikupe informacije, pristupe izvorima i istražuju svoje priče. S druge strane, političari koji hoće da kontrolišu medije, dobili su time nova sredstva za to.

Pod izgovorom zabrane okupljanja, ukinute su konferencije za medije, čime su mnogi kritički mediji ostali uskraćeni za odgovore na svoja pitanja.

Forin polisi ocenjuje da će u narednoj fazi pandemije – vakcinaciji, mediji imati jednu od najbitnijih uloga za prenošenje poruka i činjenica, ali i za istraživanje farmaceutske industrije i preispitivanje ugovora koje vlade postižu radi kupovine vakcina.

Međutim, za medije će kao najveći izazov ostati održavanje finansijske nezavisnosti, poverenja javnosti i poštovanje medijskih zakona.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend