22. jun 2024.

Grupe za slobodu medija traže od predsednika Slovačke da stavi veto na zakon o javnoj RTV

Grupe za odbranu prava medija su danas pozvale predsednika Slovačke Petera Pelegrinija da uloži veto na sporni zakon koji smatraju da će javnu radio-televiziju RTVS pretvoriti u „sredstvo državne propagande“.

Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF), opozicija i drugi su žestoko kritikovali taj zakon čiji je cilj da se javna RTVS zameni novom nazvanom STVR.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro je tu promenu ocenila kao „duboko zabrinjavajuću“, smatrajući da zakon omogućava „podrivanje političke, finansijske i upravljačke nezavisnosti javnog servisa i ugrožavanje medijskih sloboda, demokratskih standarda i javnog diskursa“.

Zakon koji je Parlament odobrio u četvrtak uveče po ubrzanoj proceduri, predviđa i promenu sadašnje uprave tog javnog medija.

Novog direktora će birati administrativni savet sastavljen od devet članova od kojih će četiri imenovati ministar kulture, a Parlament pet.

„Stupanje na snagu zakona bi bio težak udarac slobodi medija u Slovačkoj i udaljio je od evropskih normi“, rekao je danas Pavol Salaj, zvaničnik kancelarije EU-Balkan Reportera bez granice (RSF).

Reporteri bez granice su u februaru upozorili ugroženost slobode medija u Slovačkoj, pozivajući populističku vladu premijera Roberta Fica da zaštiti novinare.

Salaj je ocenio danas da je Fico odlučio da novim zakonom „objavi rat“ i nezavisnim medijima.

„S obzirom na prorusku retoriku većine na vlasti, rizik je da će nova javna televizija i javni radio širiti rusku propagandu“, rekao je on za Frans pres.

Ministarka kulture Martina Simkovicova je u odbranu zakona rekla da on pobljšava uslove za novinare u javnim medijima i da zakon „ne traži ništa drugo nego objektivnost“.

Slovački predsednik Peter Pelegrini, Ficov saveznik, danas je rekao da je preuranjeno reći da li će potpisati zakona, ali je ukazao da „neće popustiti pod pritiskom medija“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend