09. dec 2018.

Heder Nojert: Trampova izabranica sa Fox televizije

U svom stilu, Tramp je tvitom obavestio javnost da je rešio da bivšu novinarku Fox njuza predloži za ovu visoku funkciju.

Heder Nojert, foto: Flickr

Ukoliko njenu nominaciju potvrdi američki Senat, pred Nojert su brojni izazovi u Svetskoj organizaciji – nastavak napora SAD da obuzda iranski uticaj na Bliskom istoku, politika opreza prema Severnoj Koreji dok Vašington pokušava da pregovorima okonča nuklearni program Pjongjanga. Takođe, od nje se očekuje da bude najbolji mogući promoter Trampove spoljne politike čiji je moto „Amerika Prvo“. „Ona je izvrsna. Sa nama je duže vreme, podržava nas“, kazao je Tramp prošlog meseca. Za Trampa je Nojert osobu na koju može da se osloni, dok je sa njenim prvim šefom Reksom Tilersonom imao svadljive odnose.

Nojert je postala portparolka Stejt departmenta aprila 2017, a ove godine je imenovana za podsekretarku za javnu diplomatiju i poslove, iako prethodno nije imala ni dana iskustva u diplomatskim poslovima, ni u politici.

Izbor Nojert u svetsko telo američki mediji tumače proizvodom Trampove fasciniranosti kablovskom mrežom Fox njuz. Navode da je predsednikova omiljena emisija jutarnji šou Fox&Friends, gde je upravo Nojert radila nekoliko godina. NJujork tajms piše da je ona samo jedna u nizu ličnosti sa Fox njuza koju je regrutovao Tramp u svoj tim.

Rođena je 27. januara 1960. u Rokfordu, država Ilinois. Diplomirala je žurnalizam na Kolumbija univerzitetu. NJeni novinarski počeci vezuju se za sindikalne vesti koja su nedeljno emitovane na programu „First busines“. Tri godine je bila saradnica TV Fox a potom dopisnica četiri godine. Od 2005. prelazi na Ej-Bi-Si, odakle se 2007. vraća na Fox gde je postala voditeljka emisije Fox&Friends. Dok je bila na Ej-Bi-Siju, dodeljena joj je Emi nagradu za rad na specijalnoj seriji „13 Around the World“. Po povratku na Foks zajedno sa DŽonom Gibsonom vodi emisiju „Big Story“.

Aprila ove godine otvoreno je podržala saudijsku intervenciju u Jemenu, istovremeno osuđujući iranski „maligni uticaj u Jemenu“. Letos je izazvala kontroverze kada je iskrcavanje u Normandiju iznela kao dokaz jakim odnosima između SAD i Nemačke na godišnjicu obeležavanja Dana D.

Udata je za Skota Norbija, jednog od izvršnih rukovodilaca u Investicionoj kompaniji Morgan Stenli. Imaju dva sina. NJeno bogatstvo je procenjeno na tri miliona dolara, dok godišnje zarađuje 500.000 dolara, pišu američki mediji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend