23. nov 2020.

Holandski novinar „upao“ na poverljivu konferenciju ministara odbrane EU

Holanski novinar Daniel Verlan uspeo je u petak da "upadne" na poverljivu video konferenciju ministara odbrane EU. Zaposleni televizije RTL sastanku se priključio nakon što je holandska ministarka odbrane slučajno na svom Twitteru objavila podatke o prijavi na video konferenciju.

Vidno iznenađeni novinar koji prati područje tehnologije počeo je da maše čim je shvatio da je „u nebranom grožđu“, piše BBC.

„Dobro, znate li vi da ste upali na poverljivu konferenciju?“, upitao ga je Žozep Borel, šef spoljne politike EU.

„Da, da, izvinjavam se, ja sam holanski novinar. Žao mi je što sam vam prekinuo konferenciju“, rekao je Verlan, dok su se prisutni ministri smejali.

„Evo, odmah odlazim“, kazao je brzo.

„Znate li da je ovo što činite krivično delo, ha?“, upitao ga je Borel, savetujući mu da se „izloguje pre nego što mu na vrata pokuca policija“.

Verlan je sastanku pristupio pošto je ministarka odbrane Ank Bijleveld na Twitteru objavila fotografiju s adresom za prijavu i deo PIN koda.

Naime, nakon nekoliko pokušaja novinar RTL-a je uspeo da pogodi PIN, s obzirom na to da je od pet brojeva u tvitu bilo napisano njih pet, objavile su novinske agencije.

Direktor Transparency Internationala EU na Twitteru je objavio snimak incidenta uz komentar: „Verlanovo hakovanje sastanka ministara obrane EU-a? Evo kako je izgledalo.Vrhunska komedija“.

I dok se mnogi smeju ovom događaju, ima i onih koji se pitaju u kolikoj su meri sigurni poverljivi sastanci zvaničnika EU.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend