24. jul 2019.

Istraga protiv velikih tehnoloških kompanija u SAD

Američko ministarstvo pravosuđa kaže da otvara široku "antitrast istragu" velikih tehnoloških kompanija i proveru da li njihove onlajn platforme štete konkurenciji, potiskuju inovacije ili na drugi način štete potrošačima.

Sve veći broj poslanika već je tražio strože propise ili čak razbijanje velikih tehnoloških kompanija koje su pod strogim nadzorom posle niza skandala sa ugrožavanjem privatnosti svojih korisnika.

Predsednik Donald Tramp je poslednjih meseci takođe nemilosrdno kritikovao velike tehnološke kompanije.

Dnevnik „Vašington post“ izveštava da će Federalna komisija za trgovinu objaviti da je Facebook obmanuo korisnike da poštuje njihovu privatnost, što je deo te procedure koja će se, kako izgleda, u slučaju te firme završiti poravnanjem.

To savezno telo za nadzor poslovanja će navodno utvrditi da je Facebook prevario korisnike o tome kako koristi njihove brojeve telefona koje je od njih tražio kao deo sigurnosnih mera, a drugo je to što im nije dao dovoljno informacija o tome kako da isključe „alat“ za prepoznavanje lica s fotografija.

Oglašivači su navodno mogli da reklamama i ponudama ciljaju korisnike koji su dali svoj telefonski broj.

Po navodima, pritužbe će biti detaljno opisane u sredu, Facebook neće morati da prizna krivicu, ali će morati da se podvrgne federalnom nadzoru, piše list.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend