20. jun 2019.

Izveštaj UN otkriva nove šokantne detalje ubistva Kašogija

Novi izveštaj Ujedinjenih naroda objavljen u sredu otkriva kakav je dijalog vođen između članova tima zaduženog da raskomada telo saudijskog novinara Džamala Kašogija nakon ubistva u konzulatu njegove države u Istanbulu.

Izveštaj UN-a otkriva nove šokantne detalje o trenucima pre nego što je saudijski novinar ubijen, a njegovo telo raskomadano u oktobru 2018. godine.

U izveštaju se navodi da su dvojica osumnjičenih ubica bili zabrinuti zbog zadatka koji je trebalo da izvrše dok su čekali u saudijskom konzulatu, prenosi Al Jazeera.

U izveštaju Agnes Kalamar, specijalne izvestiteljke UN za vansudske egzekucije, navodi se da je Maher Mutreb, saudijski obaveštajni oficir koji je sarađivao s visokim savetnikom saudijskog princa prestolonaslednika, postavio pitanje: „Hoće li biti moguće staviti telo u vreću?“

‘Prvi put režem na tlu’

Salah al-Tubaigi, forenzičar iz saudijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, odgovorio je: „Ne, suviše je teško.“

On je dodao kako se nada da će njegov „zadatak biti lagan“.

Tubaigi je nastavio: „Zglobovi će biti odvojeni. To nije problem. Telo je teško. Prvi put režem na tlu. Ako uzmemo plastične vreće i izrežemo ga (telo) na dijelove, biće završeno. Zamotaćemo svaki deo.“

Na kraju razgovora s Tubaigijem, Mutreb je pitao: „Je li žrtveno jagnje stiglo?“

U razgovoru se nijednom ne spominje Kašogijevo ime, koji dve minute kasnije ulazi u zgradu.

Nakon što je Kašogi ušao u zgradu, primljen je u konzulov ured na drugom spratu, gde se susreo s Mutrebom.

Kašogi je poznavao Mutreba odranije, jer su pre nekoliko godina radili zajedno u saudijskoj ambasadi u Londonu.

‘Skrati… Skini jaknu…’

Mutreb je tražio od Kašoija da pošalje svom sinu SMS poruku, na šta je Kašogi odgovorio: „Šta da napišem? Vidimo se uskoro? Ne mogu da kažem da sam otet.“

Mutreb je odgovorio: „Skrati… Skini jaknu…“

„Kako bi se to moglo desiti u ambasadi?“, kazao je Kašogi.

„Neću ništa napisati“, dodao je.

„Napišite (poruku), gospodine Džamal. Požurite… Pomozite nam kako bismo pomogli i mi Vama, jer ćemo vas na kraju vratiti u Saudijsku Arabiju. Ako nam ne pomognete, znate šta će se na kraju desiti; neka se ovaj problem dobro završi“, rekao je Mutreb.

U izveštaju se navodi da ostatak snimka sadrži zvukove kretanja, teško disanje, zvuk motanja plastičnih kesa, što je i bio zaključak turske obaveštajne službe nakon ubistva Kašogija da su saudijski zvaničnici isekli njegovo telo.

Ubijen uoči venčanja

U izveštaju se poziva na sprovođenje nepristrasne međunarodne istrage o ulozi saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana i saudijskih zvaničnika u ubistvu Kašogija.

Izveštaj se zasniva na snimcima, forenzičkim istragama turskih istražitelja i informacijama sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Kašogi je poslednji put viđen živ prilikom ulaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine, gde je trebalo da preuzme dokumenta za svoje planirano venčanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend