25. jan 2021.

Lari King – stručnjak za sve

Lari King, američki televizijski voditelj poznat gledaocima širom planete, preminuo je u subotu u 88. godini u bolnici u Los Anđelesu, objavio je na Tviteru njegov produkcijski studio Ora Media.

Foto: Sharon Graphics (cc)

Kako se navodi, „tokom 63 godine rada na različitim platformama poput radija, televizije i digitalnih medija Lari je napravio hiljade intervjua, dobio brojne nagrade i svetska priznanja, koja svedoče o njegovom jedinstvenom i trajnom talentu“.

U objavi Ora Media nije naveden uzrok smrti voditelja, ali je Si-En-En početkom januara objavio da je King hospitalizovan zbog zaraze kovidom 19. Mediji podsećaju i da je King proteklih godina imao niz zdravstvenih problema, uključujući i srčani udar.

King je bio veteran američke televizije i radija, najpoznatiji po svojim intervjuima sa ličnostima iz svih sfera života. Objavio je 60.000 intervjua tokom šest decenija karijere.

Malo je poznatih osoba koje nije intervjuisao King – među njima su bili svi američki predsednici počev od DŽeralda Forda 1974, svetski lideri poput Vladimira Putina i Jasera Arafata, ali i zvezde pop kulture Frenk Sinatra, Marlon Brando, Barbra Strajsend…

Među Kingovim gostima bili su i izraelski premijer Jicak Rabin, britanski premijer Toni Bler, sovjetski predsednik Mihail Gorbačov te zabavljači od Boba Houpa do Snupa Doga.

King se do 2012. preko digitalne mreže Ore TV zadržao na internetu sa emisijom „Larry King Now“, a kasnije i na striming platformi Hulu. Redovno se oglašavao na Tviteru, promovišući svoje intervjue.

King je već bio renomirani voditelj radijskih emisija kad je juna 1985. iz Vašingtona emitiovano njegovo prvo televizijsko javljanje za Si-En-En.

Emisija „Larry King Live“ vremenom je postala jedna od najbolje ocenjenih emisija Si-En-Ena. Ovu TV mrežu King je napustio 2010. zbog pada gledanosti, nakon punih 25 godina rada, ali je i dalje je radio šou koji se emitovao na digitalnoj mreži Ori TV, čiji je bio suosnivač.

„Poznavao sam mnoge ljude koji su bili stručnjaci za šest ili 12 stvari, no čini se da je Lari bio stručnjak za sve“, rekao je Don Hjuit, tvorac emisije „60 minuta“, za Holivud riporter. „Nikad se nije sukobljavao sa svojim gostima, a to je najvažnije.“

I. Š. M.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend