23. okt 2017.

Malta: Protesti nakon ubistva novinarke

Građani Malte danas su izašli na proteste zbog ubistva Dafne Karuane Galicije,novinarke koja je bila poznata po blogu u kome je otkrila više korupcionaških afera.

Hiljade ljudi okupilo se u Valeti na demonstracijama koje je organizovala Mreža civilnog društva.

Demonstranti su zahtevali energičniju reakciju policije i hapšenje odgovornih za brutalno ubistvo novinarke.

Organizatori protesta dali su uputstvo da se na protest dolazi bez oznaka političke pripadnosti i zabranili poslanicima da drže govore.

Na protestu su se mogle videti parole na kojima je bila ispisana poslednja rečenica koju je Galicije objavila na svom blogu, nekoliko minuta pre atentata: „Prevaranti su svuda oko nas. Situacija je očajna „.

Malteška blogerka Dafne Karuana Galicija, čije su optužbe o korupciji vlade dovele do prevremenih izbora u junu, poginula je u ponedeljak u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila.

Ona se tokom poslednje dve godine u svojim izveštajima o korupciji fokusirala na otkrića takozvanih „panamskih papira“, odnosno 11,5 miliona dokumenata procurelih iz interne baze podataka čevrte najveće ofšor pravne firme u svetu, „Mosak Fonseka“.

Vlada Malte ponudila je juče nagradu od 1,18 miliona dolara, odnosno milion evra, i punu zaštitu donosiocu informacije o identitetu ubice novinarke. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend