26. jun 2023.

Mask popustio: Tviter će poštovati nove zakone Evropske unije

EU je upozorila Maska da bi mogao da se suoči sa potpunom zabranom Tvitera u Evropi ili kaznama u iznosu do šest odsto globalnog prihoda ako ne bude poslovao u skladu sa zakonima

Nekoliko nedelja nakon što je napustio kodeks Evropske unije o borbi protiv dezinformacija, vlasnik Tvitera Ilon Mask poručio je da će ova društvena mreža poštovati njene nove zakone o lažnim vestima, ruskoj propagandi i onlajn kriminalu, prenosi „Gardijan“.

Odluka je usledila nakon što je tim zvaničnika iz Evropske komisije ušao evropsko sedište kompanije kako bi sproveli vežbu sa osobljem Tvitera i testirali njegove kontrole nad dezinformacijama i drugim kriminalnim aktivnostima, uključujući seksualno iskorišćavanje dece.

Komesar odgovoran za sprovođenje novog zakona Teri Breton oglasio se na društvenim mrežama i rekao da će EU delovati brzo i oštro.

„Kada je u pitanju onlajn kriminal, ne može biti polovičnih mera. Veoma velike internet platforme moraju da postave potrebne interne kontrole i resurse kako bi bile spremne za nova evropska pravila“.

Mask će ipak poštovati zakone

Kada je Mask napustio kodeks, Breton ga je upozorio da može da beži, ali ne i da se sakrije. Sada ga je EU upozorila da bi mogao da se suoči sa potpunom zabranom Tvitera u Evropi ili kaznama u iznosu od šest odsto globalnog prihoda ako ne bude poslovao u skladu sa zakonima.

Ova upozorenja su uticala na vlasnika Tvitera pa je on u intervjuu za francusku televiziju „France 2“ izjavio da će poštovati zakone EU u borbi protiv dezinformacija i govora mržnje.

„Ako se donesu zakoni, Tviter će poštovati zakone“.

U jednom intervjuu za „BBC“ Mask je tvrdio da sada na Tviteru ima manje dezinformacija nego ranije.

Međutim, one se ne poklapaju sa situcijom u kojoj su zaposleni u toj kompaniji koji su radili protiv „informativnih operacija“ koordinisanih kampanja zemalja kao što su Rusija, Kina i Iran, počeli da daju ostavke.

Kako su izjavili za medije, otkaze su davali zbog pretnji koje su počeli da dobijaju od grupa kao što su ruski trolovi koji podržavaju Putinov rat u Ukrajini.

Novi zakoni stupaju na snagu u avgustu

Novi zakoni podrazumevaju da će četrdeset četiri kompanije, uključujući Tviter, Gugl i Fejsbuk, modernizovati svoje platforme.

Štetan sadržaj kakve su dezinformacije će biti uklonjen i biće uvedeni protokoli pomoću kojih će se sprečiti širenje takvih sadržaja.

Kompanije će takođe morati da povećaju transparentnost u pogledu odnosa prema svojim korisnicima i pojednostaviti ugovore s njima.

Tviter i druge društvene mreže potpisali su dobrovoljni kodeks još 2018. godine.

Evropska komisija je u februaru objavila izveštaj o tome kako platforme sprovode kodeks i istakla da Tviter nije pružio “specifične informacije ni ciljane podatke” vezane uz obaveze o transparentnosti.


A.E./Gardijan/BBC

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend