25. dec 2018.

Novinar koji je izmišljao priče, tražio i donacije za sirijsku decu

Nemački nedeljnik Špigel saopštio je da će podneti tužbu protiv svog bivšeg novinara osumnjičenog da je pored izmišljanja priča za svoje članke, zloupotrebio donacije namenjene sirijskoj deci bez roditelja, a o kojima je pisao.

Redakcija lista je navela da poseduje informacije prema kojima je novinar Klas Relotius, koji je dao otkaz zbog izmišljanja priča, pokrenuo akciju prikupljanja novca kako bi pomogao deci u Siriji o kojoj je pisao. Međutim, novinar je dao svoje lične bankarske podatake za slanje donacija.

„Špigel će sve informacije predati tužilaštvu zajedno sa tužbom“, navodi se u saopštenju.

Relotius je nedavno priznao da je izmišljao priče za svoje novinske članke. Novinar od 33 godine je potom dao otkaz dok su čitaoci poslednjih dana naveli da je Relotius prikupljao novac za sirijsku decu.

Špigel je naveo da je novinar izmislio glavne likove u tom članku koji su predstavljeni kao članovi jednog bratstva. Nedeljnik je dodao da nije znao za to prikupljanje novca koje je novinar radio preko svog ličnog imejla i bankarskog računa. Navodno je donatorima govorio da želi da pomogne sirijskoj deci da dođu u Nemačku.

List se izvinio čitaocima navodeći da taj incident predstavlja „sramotu“ za nedeljnik star 70 godina i dodao da će sve učiniti da „povrati kredibilitet i poverenje“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend