02. feb 2023.

Predstavljen Artifact, tekstualna aplikacija na Instagramu

Suosnivači Instagrama, Kevin Sajstrom i Majk Kriger predstvili su novu aplikaciju za čitanje vesti inaInstagramu, pod nazivom Artifact. Aplikacija je namenjena za personalizovano čitanje vesti na toj društvenoj mreži.

Snimak ekrana artifact.news

Kao je preneo portal Techcrunch, aplikacija koja još nije dostupna korisnicima, nudi posebnu „listu čekanja“ na koju mogu da se prijave svi oni koju su za to zyinteresovani

Kako se dodaje, aplikacija deluje kao moderniji zaokret u odnosu Google Reader, aplikaciju za čitanje vesti koju je Gogl ugasio 2013. godine.

Artifact je opisan kao čitač vesti koji koristi veštačku inteligenciju kako bi naučio kako da personalizuje iskustvo korisnika.

Takođe, korisnici će moći da razgovaraju i o člancima sa prijateljima.

Kako se pdoseća, Google Reader je imao sličnu funkciju, ali je aplikaciju je morao da programira korisnik, pomoć RSS formata za ažuriranje.

Artifact će prvo predstaviti svoj izbor vesti, ali će one vremenom postati više prilagođene interesovanjima korisnika.

Neki od članaka u prvoj ponudi biće od velikih izdavača, kao što je The New York Times, dok drugi mogu da buudu sa manjih sajtova.

Ostale ključne karakteristike su: kontrola komentara, posebne liste članaka za neke autore koji se prate, zajedno sa komentarima, kao i prijemno sanduče za direktne poruke, odnosno privatnu diskusiju o postovima.

Nova aplikacija za vesti na Instagramu stiže u vreme kada korisnici Tvitera razmatraju nove opcije njegove upotrebe, posebno nakon što je tu drutvenu mrežu preuzeo američki milijarder Ilon Mask.

Mask je, kako se podseća, napravio brojne haotične i često kontroverzne promene i na taj način izgubio brojne dugogodišnje koristnike Tvitera.

Artifact nije potpuno originalan, ali izgleda kao moderan preokret u odnosu na Google Reader, a već je postao konkurencija aplikacijama za čitanje vesti, koje imaju elemente personalizacije, poput Flipboard, SmartNews, Newsbreak, Pocket, Matter.

One omogućavaju čitanje vesti, komentarisanje, ali i daju preporuke za čitanje.

Nova aplikacija bi se na mnogo načina takmičila i sa Metom, gigantom u oblasti drutvenih mreža, koju su suosnivači Instgrama napustili još 2018. godine.

Meta, u čijem sastavu je i Facebook, a u manjoj meri Instagram i WhatsApp, danas služe kao portali na kojima milijarde ljudi stupaju u kontakt i reaguju na brojne vesti i informacije koje ažuriraju nihovi prijatelji, poreodice, razne grupe, ali i kompanije koje prate na toj društvenoj mreži.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend